Politie Groningen

Woensdag 3 november 2010

Provincie Groningen, 03-11-2010

Politie rondt onderzoek mensenhandel af

Samenwerking met Hongaarse autoriteiten

De politie is met de afronding bezig van een mensenhandelzaak. Sinds een half jaar deed het Regionaal Uitbuiting en Interventie Team (RUIT) van de Groningse politie onderzoek naar de uitbuiting van Hongaarse vrouwen in de leeftijd van 18 t/m 22 jaar. Het onderzoek werd ingesteld nadat bij de politie twee aangiftes waren gedaan tegen een 29-jarige man uit Hongarije. De verdachte was al in mei aangehouden en zit nog in voorlopig hechtenis. De man wordt ervan verdacht in elk geval twee vrouwen te hebben gedwongen in de prostitutie te werken.

Behalve de mannelijke verdachte, heeft de politie gedurende het onderzoek ook zijn echtgenote en zijn dochter aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat ze ondermeer toezicht hielden op een van de slachtoffers in het Groningse prostitutiegebied Nieuwstad. Zij zijn na hun verklaringen heengezonden en het openbaar ministerie bepaalt of zij zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden.

Het onderzoek naar de verdachten is nog niet volledig afgerond. De politie houdt er rekening mee dat de 29-jarige verdachte verantwoordelijk is voor de uitbuiting van twee vrouwen. De Financiële Recherche doet nog onderzoek naar de gelden die de verdachten hebben buitgemaakt met de uitbuiting. Op dit moment worden de verdiensten die verdachte heeft ontvangen van zijn slachtoffers geschat op tenminste 35.000 euro. Het onderzoek naar deze mensenhandelzaak is gedaan in goede samenwerking met de Hongaarse politie en justitie.

Twee mannen gewond bij verkeersongeval

VEENDAM Een automoblist uit Utrecht (verdere gegevens nog onbekend) is dinsdagmiddag samen met een 26-jarige medepassagier (verdere gegevens nog onbekend) op de N366 bij Veendam tegen een boom gebotst. Daarbij raakten beide inzittenden ernstig gewond en liepen zij vermoedelijk inwendig letsel op. Volgens getuigen zou de bestuurder meerdere keren gevaarlijk hebben ingehaald en bij een mislukte poging tegen een boom aan de overzijde van de rijbaan zijn gebotst. Een tegenligger wist daarbij door krachtig remmen een aanrijding te voorkomen. De politie stelt een onderzoek in. De twee gewonden zijn met spoed voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Mannen aangehouden voor heling

GRONINGEN De politie heeft dinsdagavond twee mannen aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten hielden de mannen uit Groningen op de Kardingermaar op een bromfiets staande, omdat de 19-jarige passagier geen helm droeg. De 15-jarige bestuurder bleek geen rijbewijs en kentekenbewijs te hebben. Hij verklaarde de bromfiets gevonden te hebben. Bij navraag bleek de bromfiets gestolen te zijn en werden beide mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden zij voor nader onderzoek ingesloten.

Derde keer zonder rijbewijs

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmiddag op de Rijksweg een 19-jarige scooterrijdster (woonplaats onbekend) bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Bij controle bleek het de derde keer te zijn dat de vrouw hiervoor een bekeuring gekregen heeft.

Dieven leiden kapsalonmedewerkster af

GRONINGEN De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van de portemonnee van een 34-jarige kapsalonmedewerkster uit Groningen. De medewerkster was aan het werk in een kapsalon aan de Gelkingestraat toen een man en een vrouw binnenkwamen. De vrouw stelde haar een aantal vragen, terwijl de man door de zaak liep. Toen het stel even later de zaak weer verlaten had, bleek de portemonnee van het slachtoffer uit haar tas, die achter in de zaak lag, gestolen te zijn. Het signalement van de daders is als volgt:

Vrouw:

* Licht getint

* Ongeveer 25 jaar oud

* 1.75 meter

* Bruin lang haar

Man:

* Licht getint

* Ongeveer 30 jaar oud

* 1.70 meter

* Zwart kort haar

Beiden spraken gebrekkig Engels. De kapsalonmedewerkster heeft aangifte gedaan.

Vrouw gewond na ongeval

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmorgen op de A7 een ongeval afgehandeld waarbij een vrouw (gegevens onbekend) gewond raakte. De vrouw reed vanuit de richting Leek in de richting van Groningen toen een auto voor haar plotseling remde. Om een aanrijding te voorkomen week de vrouw uit waarna ze in de slip raakte en tegen de vangrail tot stilstand kwam. De vrouw werd voor onderzoek per ambulance naar het Martini ziekenhuis overgebracht.

Vrouw gewond na ongeval

STADSKANAAL De politie heeft dinsdagavond een ongeval op de N366 afgehandeld, waarbij een 25-jarige vrouw uit Stadskanaal gewond raakte. De vrouw reed vanaf de Kruisstraat de oprit van de N366 op in de richting van Stadskanaal. Toen zij op de N366 wilde invoegen, zag zij de auto van een 43-jarige vrouw uit Klazienaveen over het hoofd met een aanrijding als gevolg. De 25-jarige vrouw werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Stadskanaal overgebracht.

Man na parkeerruzie aangehouden

STADSKANAAL De politie heeft dinsdagmiddag op de Esperantolaan in Stadskanaal een 63-jarige man uit Stadskanaal aangehouden voor bedreiging. De man kon naar eigen zeggen met zijn auto niet passeren omdat een andere automobilist, een 40-jarige man uit Stadskanaal, zijn auto had geparkeerd op een plek waar niet geparkeerd (NP op wegdek) mag worden. Vermoedelijk sommeerde de 63-jarige laatstgenoemde die net zijn kind van school had gehaald de auto weg te halen. Toen dat naar het oordeel van de oudste van de twee niet snel genoeg gebeurde pakte deze een honkbalknuppel uit zijn auto vermoedelijk om zijn woorden kracht bij te zetten. De 40-jarige man deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in.

Alcomobilist aangehouden

GRONINGEN De politie heeft dinsdagnacht een 28-jarige man uit Zwolle aangehouden op de Schoolholm in de stad. De automobilist had te diep in het glaasje gekeken. Op het politiebureau bleek dat de man ruim 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. Tevens had de man een in Nederland ongeldig Afrikaans rijbewijs. Tegen de 28-jarige is proces-verbaal opgemaakt.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde dinsdag op diverse plaatsen op snelheid.

* Garsthuizen, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 520, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 117 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Oudeschip, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 255, aantal overtredingen: 68, hoogst gemeten snelheid: 118 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Sebaldeburen, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 1267, aantal overtredingen: 77, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.