Gamedesign helpt managers nieuwe manieren van werken te organiseren

03/11/2010 10:37

YNNO

Utrecht, 3 november 2010 - Het design van computergames toont grote overeenkomsten met het ontwerpen van organisaties, vooral waar het nieuwe manieren van werken betreft. Net als bij een game gaat het om het ontwerpen van regels. Dit blijkt uit onderzoek aan de Nyenrode Business Universiteit door Jeroen van Bree van YNNO in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Het invoeren van nieuwe manieren van werken betekent dat werknemers meer vrijheid krijgen om hun werk uit te voeren waar, wanneer en hoe ze dat willen. Die vrijheid staat echter vaak in schril contrast tot de oude structuren die in veel organisaties nog aanwezig zijn. Het is een veelvoorkomende misvatting dat er bij nieuwe manieren van werken geen regels nodig zijn. Want hoewel er veel vrijheid bij komt kijken, is het zaak voor managers om die vrijheid in goede banen te leiden. Zij zoeken daarom naar een minimale structuur die richting geeft aan de organisatie, maar die tegelijkertijd de flexibiliteit behoudt of zelfs vergroot die nodig is voor nieuwe manieren van werken. In het streven naar een middenweg tussen volledige vrijheid en de oude structuren van de organisatie zit voor hen de grootste uitdaging. Zij kunnen daarin veel leren van gamedesigners, die al jaren bezig zijn met precies die opgave: het ontwerpen van een minimale structuur waarbinnen spelers hun eigen spel kunnen spelen. In gamedesign heet die minimale structuur een regelset.

Jeroen van Bree, een van de onderzoekers en management consultant bij YNNO: "Het proces van gamedesign blijkt interessante resultaten op te leveren als je het toepast binnen een organisatie. Het leidt bijvoorbeeld tot een heel actieve bijdrage van de verschillende 'spelers': de belanghebbenden binnen en buiten de organisatie. Daarnaast worden de nieuwe regels uitgeprobeerd in zogenaamde playtesting workshops. Daarmee ervaar je de nieuwe manier van werken al tijdens het ontwerpproces, in plaats van verrast te worden door het nieuwe gedrag na de invoering."

Nieuwe manieren van werken

Organisaties die nieuwe manieren van werken toepassen, zijn volgens YNNO geen virtuele kantoren die drijven op thuis- en telewerken. Succesvol werken kent volgens het adviesbureau geen standaard recept. Er is volgens hen dan ook niet sprake van één nieuwe manier van werken. De eigen mensen, de werkprocessen en de specifieke uitdagingen in de markt zijn bepalend voor het succes van een organisatie.

Over YNNO

YNNO (spreek uit: you know) is een adviesbureau dat gespecialiseerd is in nieuwe manieren van werken. De filosofie van YNNO is dat de mensen (brains) in een organisatie het belangrijkste zijn en dat de virtuele en fysieke werkomgeving (bits en bricks) ondersteunend zijn. Diensten die YNNO aanbiedt, zijn: strategieadvies, procesinnovatie, selectie en implementatie van ICT, ontwikkeling en implementatie van innovatieve kantoorconcepten, project- en programmamanagement, en het coachen en begeleiden van managers en medewerkers. YNNO richtte in 2010 het bedrijf Youmeet op: een nieuw totaalconcept voor resultaatgericht vergaderen in inspirerende ruimten. YNNO heeft 27 medewerkers, die allen aandeelhouder in het bedrijf zijn. Het adviesbureau is gevestigd in Creative Valley, een kantoorgebouw voor nieuwe manieren van werken in het Utrechtse Papendorp. Meer informatie op www.ynno.com en www.youmeet.nl.





http://www.ynno.com