Belgische Federale Overheid

VN-Veiligheidsraad om een monitoring-systeem in te voeren met betrekking tot Resolutie 1325 over vrede, vrouwen en veiligheid

Steven Vanackere verheugt zich over de beslissing van de VN-Veiligheidsraad om een monitoring-systeem in te voeren met betrekking tot Resolutie 1325 over vrede, vrouwen en veiligheid

Datum: 29 oktober 2010

Op dinsdag 26 oktober werden in de VN-Veiligheidsraad, naar aanleiding van de 10de verjaardag van Veiligheidsraadresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid, een aantal `indicatoren' aangenomen.

Resolutie 1325 van oktober 2000 riep alle landen op om meer vrouwen te betrekken bij vredesoperaties, vredesonderhandelingen en democratisering. Eveneens werd gewezen op de noodzaak tot specifieke bescherming voor vrouwen in conflictgebieden. Deze grotere betrokkenheid van vrouwen zal nu gemeten worden aan de hand van de indicatoren die deze week in de Veiligheidsraad werden aangenomen. Hiermee kunnen dan ook passende sancties en doelstellingen uitgewerkt worden en kan Resolutie 1325 beter worden toegepast.

Zowel ons land als de Europese Unie hebben in dit proces een belangrijke voortrekkersrol gespeeld. In het kader van het Europees Voorzitterschap organiseerde België op 9 september, in de aanloop van deze herdenking, een conferentie op hoog niveau in Brussel, alsook conferenties in New York en Genève. Deze conferenties hebben bijgedragen tot het onderbouwen van een sterk EU-standpunt, zodat de EU in de Veiligheidsraad kritische landen kon overtuigen om dit monitoring-systeem aan te nemen.

Minister Vanackere toont zich dan ook bijzonder verheugd: "Dankzij deze indicatoren krijgen we, tien jaar na datum, eindelijk een duidelijker beeld van de toepassing van Resolutie 1325. Dit zal ertoe bijdragen dat vrouwen niet enkel als slachtoffer van conflict, maar vooral als actoren een stem krijgen om mee te werken aan vrede in hun land."