Universiteit Twente

Vijf Veni-subsidies Universiteit Twente

02 november 2010

Vijf jonge onderzoekers van de Universiteit Twente krijgen een Veni-subsidie toegekend. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vandaag bekend. De onderzoekers krijgen elk een persoonsgebonden subsidie van 250.000 euro, waarmee ze drie jaar onderzoek kunnen doen.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls van NWO en is bestemd voor talentvolle jonge onderzoekers. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. Dit jaar gaan vijf Veni-subsidies naar onderzoekers van de Universiteit Twente. Het gaat hierbij om Ron Gill, Arie van Houselt, Sarthak Misra, Anne Remke en Jeroen Rouwkema. Hieronder volgt een kort overzicht van het onderzoek waaraan ze werken.

Ron Gill

Fluorescentiespectroscopie is een van de meest gebruikte analysemethoden binnen de geneeskunde en het biowetenschappelijke onderzoek. Dr. Ron Gill gebruikt zijn Veni-subsidie om fluorescentietechnieken te verbeteren. In zijn onderzoek kijkt hij hoe je fluorescerende materialen meer licht kunt laten uitzenden door ze tussen zilveren nanodeeltjes te positioneren. Dit moet uiteindelijk leiden tot gevoeligere, goedkopere en kleinere biomoleculaire diagnostische apparaten. Gill voert zijn onderzoek uit binnen het onderzoeksinstituut MIRA en de vakgroep Nanobiophysics van prof. dr. Vinod Subramaniam.

Arie van Houselt

Dr. Arie van Houselt zet zijn subsidie in om chemische reacties aan het oppervlak van metalen oppervlakken onder water te bestuderen, zoals aan katalysatoren. Deze reacties zijn doorgaans moeilijk te volgen omdat bij veel metingen het water 'in de weg zit'. Van Houselt gebruikt voor zijn onderzoek een Scanning Tunneling Microscoop (STM). Dat is een extreem krachtige microscoop, die in staat is om de individuele atomen en moleculen zichtbaar te maken. De STM maakt gebruik van een minuscuul metalen naaldje dat oppervlaktes kan aftasten. Van Houselt voert zijn onderzoek uit binnen het onderzoeksinstituut MESA+ en de vakgroep Catalytic Processes and Materials van prof. dr. ir. Leon Lefferts.

Sarthak Misra

In de geneeskunde worden veelvuldig naalden gebruikt voor biopsies. Hierbij wordt met een naald een stukje weefsel uit het lichaam gehaald voor verdere analyse. Bijvoorbeeld op te bepalen of een patiënt kampt met prostaatkanker. Starre biopsienaalden zijn in de praktijk moeilijk te manoeuvreren, en missen soms hun doel, waardoor een arts soms meerdere monsters moet nemen. Dr. Sarthak Misra zet zijn Veni-subsidie daarom in om flexibele, robotgestuurde biopsienaalden te ontwikkelen die in het lichaam obstakels kunnen ontwijken. Echografie moet de robot die de naald inbrengt constant feedback geven waar de naald zich precies bevindt. Misra voert zijn onderzoek uit binnen het onderzoeksinstituut MIRA en de vakgroep Control Engineering van prof. dr. ir. Stefano Stramigioli.

Anne Remke

Waterzuivering en distributienetwerken zijn essentieel voor de samenleving. Storingen van en aanvallen op de ICT van die deze voorzieningen bestuurt zijn een bedreiging voor de beschikbaarheid van drinkwater. Dr. Anne Remke zet haar Veni-subsidie in om berekenen hoe betrouwbaar drinkwaternetwerken en de ICT systemen die deze besturen zijn en om te analyseren hoe effectief reparatiestrategieën bij storingen en aanvallen zijn. Remke voert haar onderzoek uit binnen het onderzoeksinstituut CTIT en de vakgroep Design and Analysis of Communication Systems van dr. ir. Aiko Pras.

Jeroen Rouwkema

We zijn steeds beter in staat om in het laboratorium botweefsel voor transplantatiedoeleinden te kweken. In het menselijk lichaam reageren deze weefsels op allerlei mechanische signalen zoals trekkrachten en oppervlakterekken. Om een transplantatie van gekweekt bot tot een succes te maken is het van belang om inzicht te hebben hoe die mechanische signalen het gekweekte weefsel in het lichaam beïnvloeden. Dr. ir. Jeroen Rouwkema zet zijn Veni-subsidie daarom in om een systeem te ontwikkelen dat systematisch kan bepalen wat het effect is van deze signalen op gekweekte botweefsels en -cellen. Rouwkema voert zijn onderzoek uit binnen het onderzoeksinstituut MIRA en de vakgroep Biomechanical Engineering van prof. dr. ir. Bart Koopman.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Wetenschapsredacteur UT

Joost Bruysters
053 - 4892773