Gemeente Vlaardingen


Strijd tegen laaggeletterdheid

03-11-2010 |
Vlaardingen telt ongeveer 8500 laaggeletterden tussen 16 en 74 jaar. Dat is 16% van de Vlaardingse bevolking. Daarmee ligt Vlaardingen boven het landelijk gemiddelde van 13%. In Nederland hebben ongeveer anderhalf miljoen mensen (veel) moeite met lezen en schrijven. alfabet in witte letters op zwarte achtergrond
Laaggeletterdheid is een belangrijke oorzaak van sociale, culturele en politieke uitsluiting. De gemeente vindt dat (te) veel mensen aan de zijlijn staan van het maatschappelijke leven doordat zij problemen hebben met bijvoorbeeld hun administratie, bij het invullen van formulieren, in contacten met instanties, het gebruik van computers, internet en geautomatiseerde systemen. Om die uitsluiting tegen te gaan en de betrokkenheid te vergroten heeft gemeente Vlaardingen een `aanvalsplan' voor de komende vier jaar opgesteld.

De gemeente wil ondermeer de bewustwording over laaggeletterdheid binnen bedrijven vergroten en een integrale aanpak van laaggeletterdheid ontwikkelen. Om laaggeletterdheid te voorkomen bij kinderen en jongeren richt de aanpak zich op kinderen vanaf 2 jaar tot en met scholieren van het middelbaar beroepsonderwijs. Om het aantal bestaande laaggeletterden terug te dringen richt de aanpak zich op werkende laaggeletterden, inburgeraars en autochtone en allochtone Vlaardingers met een taal- of onderwijsachterstand.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000