Gemeente Soest

Exploitatie Spleasure Centrum Soest

03 november 2010

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de huidige overeenkomst met SRO betreffende de exploitatie van het Spleasure Centrum Soest niet te gaan verlengen.

Dit betekent dat de exploitatie van dit zwem- en sportcomplex aan de Dalweg opnieuw aanbesteed zal gaan worden.

Sinds 2002 runt SRO dit zwem- en sportcomplex, waarvan de gemeente eigenaar is, onder de naam Spleasure Centrum Soest. De huidige overeenkomst die ingegaan is in 2002 en eindigt eind 2011 bevat een mogelijkheid tot verlenging met 5 jaar waar de gemeente dus geen gebruik van maakt.

Aanbestedingsregels

Omtrent een verlenging van de overeenkomst zijn gesprekken gevoerd tussen SRO en de gemeente. Hierbij heeft SRO aangegeven een extra bedrag te willen ontvangen voor het exploiteren van het centrum.

Aanbestedingsregels bepalen dat als sprake is van een wezenlijke wijziging van een opdracht er dan sprake is van een nieuwe opdracht die met inachtneming van het aanbestedingsrecht geplaatst zal moeten worden.

De gemeente is van mening dat het goed is om een aantal jaren na het afsluiten van de huidige overeenkomst (2002) opnieuw te kijken wat partijen kunnen betekenen daar waar het gaat om de exploitatie van het zwem- en sportcomplex. Op deze manier kan duidelijk worden wat eventueel nieuwe concepten zijn en wat een markconforme prijs-kwaliteitverhouding is met betrekking tot de exploitatie.

Tevredenheid

Uit bovengenoemde en eerdere berichtgeving - die onjuiste informatie bevatte - zou de indruk kunnen ontstaan dat wij als gemeente niet tevreden zijn over de wijze waarop SRO het Spleasure Centrum runt. Dit is echter onjuist en doet geen recht aan de wijze waarop SRO de exploitatie doet en zich inzet voor het centrum.

Ook de maatschappelijke betrokkenheid die SRO in dit kader tentoonspreidt waardeert de gemeente ten zeerste. SRO heeft aangegeven in hun ogen een reëel verzoek te hebben gedaan voor een verhoging van de exploitatiebijdrage.

Desalniettemin heeft het college gemeend dat het goed is om nu een aantal jaren na het aangegaan zijn van de overeenkomst de markt te consulteren daar waar het gaat om de toekomstige exploitatie van het centrum.

Toekomstperspectief

De huidige overeenkomst met SRO heeft nog een looptijd tot en met eind 2011. Dit betekent dat gedurende deze periode SRO en de gemeente Soest nog contractueel verplicht zijn om de exploitatie van het Spleasure Centrum door SRO te laten doen; het centrum (o.a. zwembad, sporthal en fitness) zal derhalve gewoon open zijn en bezoekers kunnen hiervan gebruik blijven maken.

SRO en de gemeente zijn nog in overleg met elkaar hoe dit laatste jaar uit te dienen. In 2011 zal de aanbesteding plaatsvinden en zal er een exploitant geselecteerd worden om vanaf 2012 het complex te gaan exploiteren. Voor SRO bestaat de mogelijkheid om aan deze aanbesteding mee te doen.