D66

woensdag 3 november 2010

Respecteer mensenrechten bij uitzetting van migranten

De uitzetting van dertig migranten naar Irak, goedgekeurd door VVD, CDA en PVV, is geblokkeerd door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. "Het kabinet is terecht op de vingers getikt. Gelukkig houdt Europa het kabinet aan de mensenrechten. Ik begrijp niet waarom het kabinet ermee heeft ingestemd dat mensen naar oorlogsgebied worden uitgezet," aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw.

De Kamer heeft tijdens een spoeddebat geprobeerd om de uitzetting van dertig Irakese migranten terug te draaien. "Terwijl de Kamer hierover sprak, zijn er ruim honderd doden gevallen en meer dan twee honderd mensen gewond geraakt in Irak. Je zou verwachten dat de regering de veiligheid van mensen boven politieke beslissingen stelt." vindt Schouw.

Veiligheidsanalyses

De beslissing van het uitzetten van de dertig migranten is genomen op basis van Nederlandse veiligheidsanalyses. Schouw: "Het lijkt erop dat de analyses niet juist zijn. Daarom verzoek ik de regering om de veiligheidsanalyses van andere EU-lidstaten te raadplegen voordat meer mensen onnodige levensrisico´s gaan lopen." EU-lidstaten voeren géén gezamenlijk beleid voor het uitzetten van asielzoekers naar gevaarlijke landen. D66 pleit voor één gezamenlijk EU-beleid voor asiel en migratie.