Gemeente Vlaardingen


Boeiende kunst in Vlaardingen

03-11-2010 |
Het zijn flinke jongens, de boeien die donderdag 28 oktober bij DFDS Seaways (voormalige Norfolkline) uit de terminal zijn gehesen en naar Oosthavenkade gevaren werden. Elke boei is ongeveer 3 bij 4 meter, met een geschat gewicht van 7000 kg. Met de verplaatsing zijn de boeien gered van de sloop en wacht hen een toekomst als kunstwerken in de vier kwadranten van Vlaardingen.
boeien in de haven

Deze ankerboeien deden meer dan een halve eeuw dienst in de Vlaardingse Vulcaanhaven als afmeerpunt voor zeeschepen. Vanwege herontwikkeling van de haven zijn de ankerboeien buiten gebruik gesteld. "Voor het publiek altijd onzichtbaar, hebben de ankerboeien echter vele decennia een belangrijke rol gespeeld in de maritieme economie van de stad. Ze zijn derhalve historische schakels in de keten van de Vlaardingse ontwikkelingen", schreef initiatiefnemer Pieter Kornelis van Ebscheuten van het Vlaardings TaalGenotschap over de boeien.

Door een plan van het TaalGenotschap en de inzet van DFDS Seaways, de Vlaardingse cultuurwethouder, de Vlaardingse havendienst en diverse oud havenarbeiders konden de ankerboeien van de schroothoop gered worden. Het bedrijf Hooymeijer Transport verplaatste de boeien in de Vulcaanhaven met een grote heftruck richting de waterkant en stuwadoorsbedrijf Maja zorgde voor vervoer over water.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000