Gemeente Smallingerland

Akkoord Vogelzang en Raadhuisplein

Met 22 tegen 8 stemmen is de raad afgelopen dinsdag akkoord gegaan met een voorstel om woningen en winkels te ontwikkelen op het voormalig busstation, de locatie Vogelzang.

De overeenkomst wordt gesloten met een projectontwikkelaar (Konst bv) die ruim een jaar de tijd krijgt om de plannen definitief te maken. In die periode betaalt hij de gemeente een vergoeding voor het feit dat hij nu een voorkeurspositie heeft.

Aan de orde was ook een voorstel over de kosten van het vernieuwen van het Raadhuisplein. Die vallen hoger uit. Dat komt met name doordat de nieuwe parkeergarage een andere toegang moet krijgen dan aanvankelijk gedacht. Daardoor moet ook de Drift worden aangepakt en wordt dus het plangebied groter. Ondergronds betekent dat het nodige aan kosten voor het vervangen van rioleringen en het omleggen van leidingen. Bovengronds wil het college de Drift graag op hetzelfde kwaliteitsniveau inrichten als de rest van het nieuwe Raadhuispleingebied. Die extra kosten kunnen voor een deel worden gedekt uit bestaande reserveringen voor het centrum. Uiteindelijk blijft er dan een tekort op de Raadhuisplein plannen van ongeveer EUR
1,4 miljoen. Op het project Vogelzang verwacht het college voldoende winst te maken om dit tekort te kunnen dekken. Dat is uiteraard nog niet zeker. Het college zoekt daarom in het komend jaar ook naar alternatieve dekkingsmogelijkheden. Mocht alles tegen zitten dan kan ook nog worden overwogen om de herinrichting van de Drift te versoberen. Met die kanttekeningen en onder de voorwaarde dat de raad tijdig op de hoogte wordt gehouden van de Raadhuisplein ontwikkelingen werd het voorstel met 23 tegen 7 stemmen aangenomen.