Gemeente Dongeradeel


Welstandscriteria reclame-uitingen Bûtengebiet vastgesteld

Voor bijna alle reclame-uitingen op, aan of bij een onroerende zaak is een vergunning nodig van de gemeente. De gemeente toetst een vergunningaanvraag voor een reclame-uiting onder andere aan `redelijke eisen van welstand'. Dit betekent dat het uiterlijk en de plaats van de reclame-uiting moeten passen bij het gebouw, de omgeving en de te verwachten ontwikkeling daarvan.

Wat wordt er in de welstandscriteria aangegeven?

De raad heeft op 21 oktober 2010 welstandscriteria vastgesteld voor reclame-uitingen in het buitengebied van de gemeente Dongeradeel. In deze welstandscriteria wordt aangegeven aan welke voorwaarden een reclame-uiting moet voldoen om te passen binnen redelijke eisen van welstand. Het gaat dan om beleidsregels voor het plaatsen van reclameborden, vlaggenmasten en reclamezuilen in het buitengebied.

De beleidsregels moeten worden beschouwd als welstandscriteria in de zin van artikel 12a van de Woningwet. Daarnaast worden de beleidsregels gebruikt als toetsingskader bij de beoordeling van vergunningaanvragen voor reclame-uitingen in de zin van artikel 4.7.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Plannen voor reclame? Bekijk eerst de welstandscriteria!

Wilt u een reclame-uiting aanbrengen bij uw bedrijf in het buitengebied? Dan zijn deze beleidsregels erg belangrijk. Wij raden u dan aan om voordat u uw plan uitwerkt en een vergunning aanvraagt deze welstandscriteria te bekijken. U kunt dan bij het maken van uw plannen voor een reclame-uiting al rekening houden met de welstandscriteria. Op deze manier is de kans groter dat u snel een vergunning krijgt.

Inzien of downloaden

De welstandscriteria kunt u inzien in het gemeentehuis aan de Koningstraat 13 te Dokkum. U kunt de welstandscriteria ook downloaden op deze pagina van onze website.