Gemeente Barneveld


Voorontwerp bestemmingsplan Harselaar-Zuid Fase 1 ter inzage

Het voorontwerp van het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Harselaar-Zuid (Fase 1) ligt van vrijdag 5 november tot en met 16 december 2010 ter inzage. In het bestemmingsplan staat onder andere hoe het bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt ontwikkeld, welke bedrijven zich hier kunnen vestigen en aan welke randvoorwaarden de ontwikkeling moet voldoen.

De gemeente Barneveld wil het bedrijventerrein Harselaar-Zuid zo snel mogelijk realiseren. Dat is nodig, omdat in Barneveld en in de regio nog altijd veel behoefte bestaat aan bedrijventerreinen. In de afgelopen periode is een Milieu Effect Rapport (MER) opgesteld. De zogeheten MER-commissie heeft over dit rapport een positief advies afgegeven. De gemeente kon vervolgens het bestemmingsplan opstellen. Het voorontwerp (of conceptversie) van het bestemmingsplan wordt van vrijdag 5 november 2010 tot en met donderdag 16 december 2010 ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode hun inspraakreactie geven op het bestemmingsplan.

Gefaseerde ontwikkeling
Het bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt in twee fasen ontwikkeld. Het bestemmingsplan, dat nu ter inzage wordt gelegd, heeft betrekking op de eerste fase, dat 2/3 van het totale plangebied beslaat. Het gaat dan om 48 hectare netto uitgeefbaar terrein. Het college van burgemeester en wethouders heeft bewust gekozen voor een gefaseerde ontwikkeling, omdat de verwachting bestaat, dat de komende tien jaar in ieder geval behoefte bestaat aan deze omvang. Daarom wordt nu eerst een bestemmingsplan voor tweederde van het totale bedrijventerrein ontwikkeld en volgt het resterende gedeelte op een later moment.

In het bestemmingsplan staat, dat op het bedrijventerrein bedrijven in de zakelijke dienstverlening, handel, bouwnijverheid, transport en industrie welkom zijn. Het bestemmingsplan staat bedrijvigheid toe in de milieucategorie 2 tot en met 4.2. In de toekomst - bij de verdere ontwikkeling van het plangebied - gaat bedrijvigheid tot milieucategorie 5 voor een gedeelte van het gebied direct tot de mogelijkheden behoren.

Beeldkwaliteitsplan
Naast het voorontwerp van het bestemmingsplan van Harselaar-Zuid Fase 1 wordt het beeldkwaliteitsplan voor Harselaar-Zuid Fase 1 ter inzage gelegd. In het beeldkwaliteitsplan staat aan welke voorwaarden de uitstraling van het gebied en de toekomstige bedrijfspanden moeten voldoen. In het plan wordt veel aandacht besteed aan de gebruikswaarde van het gebied. Met andere woorden: het bedrijventerrein moet er niet alleen goed en verzorgd uitzien, maar moet ook goed en efficiënt kunnen functioneren.

Inrichtingszone Esvelderbeek
Het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Zuid grenst aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) Esvelderbeek. Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk, dat het bedrijventerrein op een kwalitatieve wijze aansluit bij het omliggende groene gebied. Met name de aanwezigheid van de Esvelderbeek is belangrijk en daarom heeft het college - naast het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan - een plan gemaakt voor de inrichtingszone van de Esvelderbeek. Dat is nodig, omdat de beekzone vier belangrijke functies heeft: het is een ecologische verbindingszone, de zone fungeert als waterberging, als openbaar wandelgebied van het bedrijventerrein en de zone is (onderdeel van) een recreatieve fietsverbinding tussen west (Vallei, `t Paradijs) en oost (Stroe, Veluwe). Direct langs deze beekzone wordt, met een breedte variërend van ca. 30 tot ca. 100 meter, alleen bedrijvigheid toegestaan uit de tweede milieucategorie.

Informatiebijeenkomst
De gemeente Barneveld vindt het belangrijk, dat belanghebbenden kunnen kennisnemen van het voorontwerp van het bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en het inrichtingsplan voor de beekzone Esvelderbeek. Daarom wordt op maandag 8 november 2010 een informatiebijeenkomst georganiseerd voor belangstellenden. Deze bijeenkomst wordt gehouden in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur. Er presentaties gegeven en er is ruim gelegenheid om vragen te stellen.

Het voorontwerp bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en het inrichtingsplan voor de Esvelderbeek zijn vanaf vrijdag 5 november 2010 ook in te zien via de internetsite van de gemeente Barneveld: www.barneveld.nl / Dorpen en wijken / Harselaar / Harselaar-Zuid.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl