Gemeente Barneveld


Barneveld draagt financieel bij aan exploitatie Schaffelaartheater

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het Schaffelaartheater - onder voorwaarden - financieel te ondersteunen. De financiële injectie is nodig om het structurele tekort van het theater tegen te gaan. Het college heeft een structureel bedrag van EUR 200.000,- in de Begroting 2011 en de Meerjarenbegroting 2012-2014 opgenomen. Na vijf jaar evalueert het college deze bijdrage. Daarnaast draagt de gemeente Barneveld éénmalig bij in het tekort van de bouwkosten van het Schaffelaartheater. Het gaat dan om een bijdrage van ruim EUR 250.000,-. Het college van burgemeester en wethouder vindt het belangrijk, dat het Schaffelaartheater als voorziening voor alle inwoners van Barneveld behouden blijft.

Het Schaffelaartheater is in 2009 gerealiseerd voor 8,2 miljoen euro met financiële bijdragen van de Woningstichting Barneveld, het Muziekgezelschap De Harmonie en de gemeente Barneveld. De drie partijen zijn ook eigenaar van het Schaffelaartheater. Voor de exploitatie van het theater is een afzonderlijke exploitatiemaatschappij opgericht: Schaffelaartheater BV. Muziekgezelschap De Harmonie is van deze exploitatiemaatschappij de enige aandeelhouder. In de raad van commissarissen zitten vertegenwoordigers van de drie eigenaren.

Bouwkosten
Zowel ten aanzien van de investeringskosten inclusief de aanloopverliezen (de zogenoemde bouw- of stichtingskosten) als ten aanzien van de exploitatie van het Schaffelaartheater doen zich financiële problemen voor.

Het tekort op de bouwkosten heeft te maken met het faillissement van de oorspronkelijke aannemer, Boers B.V. De aannemer beloofde het Muziekgezelschap De Harmonie een bijdrage, maar dat ging vanwege het faillissement van de aannemer niet door. Inmiddels hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland ingestemd met een bijdrage van EUR 500.000,- (uit het gereserveerde budget voor de nieuwbouw van Museum Nairac) om het tekort in de bouwkosten te dekken. Daarnaast is sprake van zogenoemde aanloopverliezen, vooral veroorzaakt vanwege de tegenvallende commerciële verhuur van zalen in het theater. Dat had te maken met de economische omstandigheden. De gemeente draagt éénmalig EUR 251.000,- bij in de afwikkeling van deze bouwkosten. Het college van burgemeester en wethouders constateert, dat het theater wél naar verwachting draait. Niet in de laatste plaats vanwege de inzet van de vele vrijwilligers.

Exploitatietekort, een structureel probleem
De exploitatie van het Schaffelaartheater is structureel verliesgevend. Dat komt vanwege een té optimistische inschatting van mogelijke opbrengsten uit de commerciële exploitatie van de theaterruimtes. Die inkomsten zijn nodig om de personeelskosten en de kosten van bedrijfsvoering te kunnen betalen. De Harmonie wilde dit risico voor haar rekening nemen en in ruil daarvoor mocht De Harmonie veelvuldig beschikken over het podium van de Rabobankzaal. De gemeente Barneveld stelt in principe als voorwaarde voor een toekomstig gezonde exploitatie van het Schaffelaartheater, dat de commerciële exploitatie van alle theaterruimten (in goed overleg) voorrang zouden moeten krijgen boven het gebruik door De Harmonie en het Saxofoonorkest.

Om het structurele tekort van de Exploitatiemaatschappij Schaffelaartheater BV te ondervangen, heeft het college van burgemeester en wethouders van Barneveld besloten om in de begroting voor 2011 een structureel bedrag van EUR 200.000,- op te nemen. De gemeente Barneveld verbindt aan deze bijdrage wel een aantal voorwaarden:

- De gemeente Barneveld evalueert na vijf jaar de financiële bijdrage.
- De gemeente Barneveld wil beschikken over een uitgewerkt exploitatieplan.

- De subsidie mag alleen worden gebruikt voor het in stand houden van het Schaffelaartheater.

- De kosten van uitvoeringen, conferenties en andere commerciële activiteiten moeten worden betaald uit de opbrengsten (en mogen dus niet door middel van de subsidie worden bekostigd).

Het college van burgemeester en wethouders vindt verder, dat Muziekgezelschap De Harmonie geen verantwoordelijkheid kan en moet dragen voor de exploitatie van het theater. Daarom zijn de volgende aanvullende voorwaarden gesteld:

- De gemeente Barneveld neemt de volledige zeggenschap in het Muziektheater BV van het Muziekgezelschap De Harmonie over. Dat betekent concreet, dat de gemeente Barneveld alle aandelen van De Harmonie (ter waarde van EUR 175.000,-) overneemt.
- De Exploitatiemaatschappij Schaffelaartheater BV wordt `om niet' overgenomen door de nieuw op te richten Stichting Houdstermaatschappij.
- De gemeente Barneveld benoemt, met het oog op een gezonde (financiële) toekomst van het Schaffelaartheater, een toezichthouder in de Stichting Houdstermaatschappij.

Op donderdag 4 november 2010 wordt over dit onderwerp een extra commissievergadering gehouden. Deze vergadering begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl