Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 november 2010

Tevredenheid ondernemers over lokale ondernemingsklimaat neemt toe

Ondernemers zijn in 2009 positiever over het lokale ondernemingsklimaat dan vier jaar geleden. Dit blijkt uit de landelijke Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat van het ministerie van Economische Zaken. In Alkmaar is de waardering van de ondernemers voor het ondernemingsklimaat beter dan in 2005. Deze waardering ligt zelfs iets hoger dan het gemiddelde van de 31 grote gemeenten in Nederland. De waarderingen voor categorieën die het meest gestegen zijn, zijn: de bereikbaarheid van Alkmaar met de auto, de parkeermogelijkheden bij het bedrijfspand, de veiligheid in de omgeving van het bedrijfspand en het startersbeleid.

Rian van Dam, wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid: "Alkmaar heeft goede resultaten behaald, maar het is belangrijk om te blijven investeren in het ondernemingsklimaat. Juist in deze tijd. Uit het onderzoek kwamen ook punten naar voren waar we nog hard aan moeten trekken. Zoals de helderheid van het gemeentelijk beleid en de vermindering van de regelgeving. Mijn doel is dat we over twee jaar op deze punten ook een verbetering zien."

De meest gestegen categorieën

1. De bereikbaarheid van de stad is toegenomen, doordat de oostelijke ringweg om Alkmaar is verbeterd. Ook de bedrijven- en kantorenterreinen zijn goed bereikbaar. Over de verkeersmaatregelen voor een aantrekkelijker verblijfsgebied in het centrum, zoals de knip in de Kanaalkade en éénrichtingsverkeer op de Bierkade, zijn de meningen verdeeld. Het verkeer over de Friesebrug stroomt sinds de reconstructie goed door.


2. De parkeermogelijkheden bij het bedrijfspand worden meer gewaardeerd. Mogelijkheden voor deze stijging in waardering zijn onder andere dat in heel Alkmaar meer, en op Overstad meer en goedkopere, parkeerplaatsen zijn gerealiseerd.


3. Dat de veiligheid in de omgeving van de bedrijfspanden is toegenomen, wordt toegeschreven aan toezichtacties van de gemeente en de politie. Er is periodiek overleg met ondernemers en -verenigingen om de stad veilig te houden en er zijn camera's geplaatst in het horecagebied. Cameratoezicht is ook aanwezig op twee van de vier bedrijventerreinen en uitbreiding daarvan wordt voorbereid.


4. Voor startende ondernemers heeft de gemeente faciliteiten als ze vanuit een uitkeringssituatie een eigen bedrijf willen beginnen. Zoals het ondernemersloket. Dit is hét centrale aanspreekpunt voor ondernemers binnen de gemeente. De bedrijvenadviseurs geven professionele begeleiding en advies op het gebied van vergunningen, bestemmingsplannen, het starten van een eigen bedrijf, bedrijfshuisvesting en wetgeving. Momenteel worden ook ideeën uitgewerkt om creatieve startende ondernemers te stimuleren en ondersteunen.

Benchmark Gemeentelijke Ondernemingsklimaat 2009
Bovengenoemde resultaten staan in het onderzoeksrapport dat iedere twee jaar in opdracht van het Ministerie Economische Zaken wordt opgesteld voor alle 31 gemeenten die deelnemen aan het Grotestedenbeleid. Er vindt een representatieve enquête plaats bij bedrijven in die steden. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met enkele gezaghebbende ondernemers ('stakeholders') en vertegenwoordigers van de gemeente.

In het onderzoek bevinden alle cijfers van de onderzochte gemeenten zich tussen 5 en 7,5. Verbeteringen of verslechteringen laten zich in tienden van cijfers zien.