Minister Van Bijsterveldt, Verbeet en Kamerleden wijzen op ontbijt

03/11/2010 13:49

Het Nationaal Schoolontbijt

Politici ontbijten met kinderen in Statenpassage Tweede Kamer

Minister Van Bijsterveldt, Verbeet en Kamerleden wijzen op belang ontbijt

Den Haag, 3 november 2010 - Vanochtend vond midden in de Statenpassage van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in Den Haag het Binnenhofontbijt plaats. Dit in het kader van Het Nationaal Schoolontbijt: de week waarin op 2.500 scholen ruim een half miljoen kinderen samen op school ontbijten. Tijdens het Binnenhofontbijt onderstreepten minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt, Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht Paul Rosenmöller en zo'n 20 leden van de Eerste en Tweede Kamer het belang van een goed ontbijt. Samen met 2 Haagse basisschoolklassen genoten zij in het gebouw van de Tweede Kamer aan lange tafels van een goed ontbijt en gingen ze met elkaar in gesprek over ontbijten als beste start van de dag.

Zowel Kamervoorzitter Gerdi Verbeet als de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Convenantvoorzitter Paul Rosenmöller gaven in hun ontbijttafelspeeches aan dat het belangrijk is de dag met een ontbijt te beginnen. Ook de bijna kamerbrede aanwezigheid van volksvertegenwoordigers liet zien achter het initiatief te staan.

Broodtrommelvragen en Ontbijttypetest

De kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool De Kleine Keizer hadden tal van ontbijtvragen aan de Kamerleden voorbereid. Paul Rosenmöller hielp de kinderen deze vragen te stellen. Zo vroeg een kind aan Kamerlid Ad Koppejan of hij in zijn pyjama ontbijt. Zijn antwoord: "Doordeweeks ontbijt ik eerst en daarna kleed ik me aan. In het weekend kleed ik me eerst aan en daarna ga ik ontbijten." Kamerlid Metin (CC)elik antwoordde op de vraag wat hij gisterochtend had ontbeten: "Een broodje kaas. Ik hou van broodjes kaas!" Bovendien onderwierpen de kinderen de minister en de Kamervoorzitter aan de Ontbijttypetest, die via de website van Het Nationaal Schoolontbijt al door kinderen en ouders uit het hele land is ingevuld. Via 7 vragen is met deze test (via www.schoolontbijt.nl) te zien wat voor ontbijttype je bent en hoe je je ontbijtgedrag kunt verbeteren. Mevrouw Van Bijsterveldt en mevrouw Verbeet kwamen uit de bus als 'Drukke Superontbijters'.

Convenant Gezond Gewicht

Het Convenant Gezond Gewicht juicht, net als het Voedingscentrum, Het Nationaal Schoolontbijt toe. Voorzitter Paul Rosenmöller: "Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Simpel gezegd kun je met een lege maag niet leren. En als je je ontbijt overslaat, grijp je eerder naar ongezonde tussendoortjes." Aan de ontbijttafel at ook wielrenner Michael Boogerd een broodje mee. Boogerd is ambassadeur van Right To Play, dat naast Bake for Life als goed doel aan Het Nationaal Schoolontbijt is verbonden. De twee stichtingen ontvingen maandag een donatie van 125.000 euro van Het Nationaal Schoolontbijt, bijeengebracht door de scholen die per ontbijtje het symbolische bedrag van 25 eurocent afdragen.

Organisatie

Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.schoolontbijt.nl