Gemeente Overbetuwe

datum : 3 november 2010

Visie en uitgangspunten ruimte voor de 12+ jeugd

Gemeente Overbetuwe streeft naar voldoende fysieke ruimte voor de 12+ jeugd en naar begrip van jonge en volwassen inwoners voor de ander. Hoe we dat willen bereiken is uitgewerkt in de nota `Ruimte voor de jeugd: een visie op ontmoeten en voorzieningen voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar in Overbetuwe'. Het college legt deze nota op 14 december 2010 ter vaststelling aan de gemeenteraad voor.

Ontwikkeling en ontplooiing 12+ jeugd

Jongeren willen elkaar ontmoeten. Ze zoeken naar een plek waar ze hun energie, creativiteit of verhaal kwijt kunnen, waar ze kunnen afspreken met vrienden en waar ze gestimuleerd en uitgedaagd worden. Op dit moment heeft Overbetuwe relatief weinig openbare speel- en ontmoetingsplekken voor deze doelgroep, zowel binnen als buiten. Wanneer de jeugd niet voldoende ruimte heeft, mist zij kansen op ontwikkeling en ontplooiing.

In de nota Ruimte voor de jeugd stellen we onze visie op en uitgangspunten voor ruimte voor de jeugd in Overbetuwe vast. Die visie en uitgangspunten sluiten aan op de behoefte tot ontmoeten, bewegen en experimenteren van jeugd én de binding tussen buurt (omgeving) en jeugd. Nadat de nota is vastgesteld door de gemeenteraad wordt voor de uitwerking ervan een uitvoeringsplan opgesteld. In de nota is hiervoor een aantal scenario's geschetst. Het voorstel aan de raad is om voor het uitvoeringsplan het scenario van urgentie te volgen. In dat scenario worden de plekken waar de behoefte aan een plek voor jongeren het grootst is het eerst aangepakt.

Behandeling in commissie Burger en in gemeenteraad

De verwachting is dat de commissie Burger de nota op 25 november behandelt. De nota wordt dan vervolgens in de raadsvergadering van 14 december besproken.