Voedingcentrum

Datum: 03 november 2010

Koek en gebak kunnen gezonder

Ambachtelijk bereide producten zoals cake, croissants en stroopwafels bevatten meer verzadigd vet en transvet dan de industrieel bereide producten. In producten die bij de bakkers verkocht worden zit dus meer verkeerd vet dan in dezelfde producten uit supermarkten. Dat blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

In producten van zowel de ambachtelijke sector als uit de industrie waren er bij hetzelfde product vaak grote verschillen in de hoeveelheid verkeerd vet, maar bij ambachtelijke koek en gebak waren de gehaltes aan verzadigd vet vaak het hoogst. De lagere percentages bij sommige industriële producten laten zien dat het goed mogelijk is om minder verkeerd vet te gebruiken. Het Voedingscentrum roept de totale bakkerijsector op om minder verzadigd vet en transvet te gebruiken bij het bereiden van hun koek en gebak. Vooral in de ambachtelijke sector zou dat kunnen door wat minder roomboter te gebruiken dat veel verkeerde vetten bevat, of naast roomboter plantaardige vetten te gebruiken die laag zijn in trans- en verzadigd vet.

Verder blijkt uit het nVWA-onderzoek dat ambachtelijke stroopwafels nu vaak een opvallend hoog gehalte aan transvet bevatten; het percentage van dit slechte vet moet ook snel omlaag, zo vindt het Voedingscentrum. Voedingscentrum