Gemeente Lelystad

Actueel plan voor bestrijding gladheid

Woensdag 3 november 2010
Een sneeuwveegwagen in actie

Het strooiseizoen is weer van start gegaan. De gemeente Lelystad is verantwoordelijk voor het begaanbaar maken en houden van de gemeentelijke wegen. Jaarlijks wordt er een Gladheidbestrijdingsplan (GHB) opgesteld waarin wordt aangegeven volgens welke kwaliteitseisen gladheid in Lelystad wordt bestreden in het komende winterseizoen. Op basis hiervan maakt HVC-inzameling-Flevocollect een uitvoeringsplan. Door het plan jaarlijks te herzien, blijft het altijd actueel.

Gedeeltelijke actie mogelijk

Het plan beoogt een efficiënte manier van werken en maakt aan bewoners duidelijk welke actie van de gemeente verwacht kan worden ingeval van gladheid en hoe ze zich kunnen voorbereiden op gladheid. In het plan 2010-2011 is de mogelijkheid opgenomen om een gedeeltelijke actie uit te voeren. Het komt voor dat slechts enkele objecten glad worden. Bijvoorbeeld bruggen en opritten doordat ze sneller koud worden en delen van de stadshoofdwegen met geluidreducerend asfalt omdat gestrooid zout sneller verdwijnt door de open structuur van dit asfalt.

Strooiroutes

De strooiroutes voor 2010-2011 komen grotendeels overeen met die van het voorgaande seizoen. De routes sluiten aan op die van andere wegbeheerders (Provincie, Rijkswaterstaat, buurgemeentes). De onderlinge afstemming vindt informeel plaats tussen de coördinatoren. Ja