Gemeente Sint-Oedenrode


02-11-2010 Financiële middelen voor startersleningen nu op

Sinds eind 2003 verstrekt de gemeente startersleningen aan starters op de woningmarkt. De starterslening is een steuntje in de rug om toch een eerste woning te kunnen kopen wanneer volgens de normen van de Nationale Hypotheekgarantie niet voldoende hypotheek kan worden verkregen. De regeling is destijds ingevoerd om zoveel mogelijk jongeren in Sint-Oedenrode te houden en zoveel mogelijk jongeren naar onze gemeente terug te halen. Veel starters zagen zich genoodzaakt om naar andere gemeenten te vertrekken, vanwege het feit dat er relatief weinig huurwoningen waren en de huizenprijzen hoog waren.

In totaal heeft de gemeente 43 startersleningen verstrekt en zijn er recent nog een aantal aanvragen ingediend. Tot 1 maart 2007 werd voor de startersleningen het gehele bedrag door de gemeente beschikbaar gesteld. Bij de leningen die verstrekt zijn sinds 1 maart 2007 betaalde VROM de helft mee. De provincie fi nanciert, als gevolg van de crisis, 25% van de na 1 oktober 2009 ingediende aanvragen startersleningen mee.

Sinds 26 mei 2010 is het VROM-startersfonds uitgeput. De gemeente moest op dat moment een besluit nemen over het al dan niet doorgaan met de startersleningen en heeft besloten om toch door te gaan met de verstrekking van startersleningen totdat de gemeentelijke middelen hiervoor op zijn. Daarnaast heeft de gemeenteraad besloten, dat bij de evaluatie van de startersleningen zal worden bezien hoeveel budget er nog is en of er nog nieuw budget voor de startersleningen zal worden vrijgemaakt. Deze evaluatie zal in december 2010 in de raad aan de orde zijn.
Inmiddels is de bodem van de gemeentelijke pot in zicht. Eind oktober 2010 zijn de laatste aanvragen ingediend. De financiële middelen zijn nu op. De aanvragen die onlangs nog zijn ingediend worden op volgorde van binnenkomst afgewerkt tot het budget op is. Nieuwe aanvragen worden niet in behandeling genomen. Eerst worden de uitkomsten van de evaluatie afgewacht.

Burgemeester Wernerplein 1 - 5492 GD Sint-Oedenrode - tel: 0413-481911 - e-mail: info@sint-oedenrode.nl