EU moet invloed van pijn op samenleving op beleidsagenda zetten

03/11/2010 14:21

Grünenthal B.V.

Nieuwe verklaring in ontwikkeling:

EU moet optreden om de invloed van pijn op de samenleving op de beleidsagenda te zetten

Oktober 2010 - De European Federation of IASP(R)1) Chapters (EFIC(R)) roept de EU en regeringen van lidstaten op om actie te ondernemen om de invloed van pijn op de samenleving aan te pakken.

Op 11 oktober zijn 40 deskundigen uit de meeste lidstaten van de EU bij elkaar gekomen om de agenda op te stellen voor het tweede internationale symposium over "Societal Impact of Pain" (SIP) dat in mei 2011 zal plaatsvinden in Brussel. Professor Giustino Varrassi 2), voorzitter van de EFIC(R), en Professor Kris Vissers 3), hoogleraar Pijn en Palliatieve Geneeskunde van UMC St. Radboud in Nijmegen (NL) en lid van de EFIC(R), stelden een verklaring voor die Europese overheden en EU-instellingen oproept om concrete acties te ondernemen om de impact van pijn op de samenleving aan te pakken, onder andere door:


1. Het vormen van een platform voor de uitwisseling van 'best practices' bij de diagnostiek en behandeling van pijn van patiënten - veel lidstaten kennen uitstekende projecten, wetgeving of onderzoekprogramma's, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte;


2. Het bieden van meer diepgaand onderwijs en training voor zorgverleners - in het huidige medische curriculum wordt nauwelijks aandacht besteed aan pijn en pijnbestrijding;


3. Er is behoefte aan standaardisering - er moeten standaarden en instrumenten voor kwaliteitsmeting worden vastgesteld, die moeten worden geharmoniseerd binnen de EU.

Professor Giustino Varrassi, voorzitter van de EFIC(R), zegt: "Pijn is een belangrijk gezondheidsprobleem waar miljoenen mensen in Europa aan lijden. Daarom moet dit worden aangepakt, niet alleen voor wat betreft de directe kosten voor nationale zorgstelsels, maar ook voor wat betreft de bredere kosten voor de samenleving op de welzijnssystemen en de negatieve invloed op de economie. De verklaring blaast de dialoog met de EU en nationale beleidsmakers nieuw leven in om de "Societal Impact of Pain" hoger op de agenda te zetten".

Volgens het 'Special Eurobarometer 272e'-rapport dat in 2007 is gepubliceerd door de Europese Commissie, heeft één op de vier EU-burgers chronische pijn gehad in hun spieren, gewrichten, nek of rug gedurende ten minste drie maanden. Dit beperkte hun vermogen om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Dit onderstreept het belang van chronische pijn op de hedendaagse samenleving en het rapport toont ook aanzienlijke verschillen aan tussen de verschillende landen. Daarnaast kan, omdat de Europese bevolking ouder wordt, worden voorspeld dat er meer en meer patiënten met chronische pijn zullen komen. Het effect van deze toename op de samenleving zal enorm toenemen.

In mei 2010 kwamen bijna 200 vooraanstaande deskundigen uit 28 Europese landen bij elkaar om te praten over de "Societal Impact of Pain". De belangrijkste conclusies waren dat bij de behandeling van pijn het de Europese gezondheidszorggemeenschap ontbreekt aan een brede consensus en effectieve beoordelingsinstrumenten. Er was een brede eensgezindheid dat behandelde patiënten nationale overheidsfinanciën minder kosten dan onbehandelde patiënten.

De deelnemers aan de voorbereidende bijeenkomst voor de SIP stemden ermee in een proces te starten in hun nationale organisaties om de petitie te bespreken en andere organisaties uit te nodigen om mee te praten. De definitieve versie van de verklaring tegen pijn wordt gepresenteerd op het "Societal Impact of Pain"-symposium in mei 2011 in Brussel.


1) IASP: International Association for the Study of Pain (www.IASP-pain.org)


2) Professor Giustino Varrassi, voorzitter van de EFIC(R)


3) Professor Kris Vissers, hoogleraar Pijn en Palliatieve Geneeskunde van UMC St. Radboud

in Nijmegen (NL) en lid van de EFIC(R)


-EINDE-

Over het "Societal Impact of Pain"-symposium

In mei 2010 organiseerde de European Federation of IASP(R) Chapters (EFIC(R)) een bijeenkomst van bijna 200 toonaangevende gezondheidsspecialisten en vertegenwoordigers van 28 EU-landen, waaronder de hoogste Europese gezondheidsorganisaties, om de "Societal Impact of Pain" (SIP) te bespreken. De doelen van het symposium waren het bespreken van de belangrijkste uitdagingen, doelen en beleidsinstrumenten met budgethouders, strategische beleidsvormers en verantwoordelijken van belanghebbende organisaties voor het verbeteren van pijnzorg in Europa.

In mei 2011 vindt de twee editie, 'SIP II', plaats in Brussel. Het wetenschappelijke kader van SIP II is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de EFIC(R) en het wetenschappelijke programma wordt gesteund door een aantal organisaties. Grünenthal is verantwoordelijk voor de logistieke ondersteuning, voorbereiding en organisatie.

Voor managers en bestuurders die betrokken zijn bij strategische beleidsvorming over kwesties die te maken hebben met pijn uit het perspectief van nationale gezondheidszorgstelsels is het symposium een goede mogelijkheid om te netwerken en 'best practices' te delen met gezondheidsautoriteiten, verzekeringsmaatschappijen en budgethouders uit heel Europa. Voor professionele zorgverleners, patiënten- en klantenvertegenwoordigers creëert het symposium een platform om gedachten uit te wisselen en hun werk te presenteren voor de verbetering van pijnzorg.

Voor meer informatie: www.SIP-Meetings.org.

Over EFIC(R)

De European Federation of IASP chapters (EFIC(R)) is een multidisciplinaire professionele organisatie op het gebied van pijnwetenschap- en geneeskunde en bestaat uit de belangrijkste Europese wetenschappelijke instellingen voor pijnonderzoek. EFIC werd in 1993 opgericht door Prof. Ulf Lindblom en vertegenwoordigt 31 landen en bijna 20.000 wetenschappers, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, psychologen en andere professionele zorgverleners uit heel Europa, die pijn onderzoeken en patiënten met pijn behandelen. Voor meer informatie: www.EFIC.org

Over de Grünenthal Groep

Grünenthal is een onafhankelijk, internationaal, 'research-based', farmaceutisch familiebedrijf, waarvan het hoofdkantoor zich bevindt in Aken, Duitsland. Ons aandachtsgebied is pijnbeheersing, gericht op de behandeling van matige tot ernstige pijn, en we streven ernaar de eerste keuze partner te zijn op het gebied van pijnbehandeling voor patiënten, professionele zorgverleners en verzekeringsmaatschappijen. Grünenthal heeft wereldwijd in totaal in 35 landen dochterondernemingen. De producten van Grünenthal worden in meer dan 100 landen verkocht en over de hele wereld werken ongeveer 4900 mensen voor Grünenthal. In 2009 bedroeg de omzet van Grünenthal ongeveer 881 miljoen euro. Voor meer informatie: www.grunenthal.com.





http://www.efic.org