Gemeente Breda

College vertaalt ambities in collegeprogramma

Het college van B&W heeft de ambities uit het coalitieakkoord @Breda vertaald in doelstellingen en resultaten en in activiteiten om die resultaten te bereiken.

Dat staat in het collegeprogramma 2010-2014 dat vandaag is aangeboden aan de gemeenteraad.
In het collegeprogramma gaat het college uit van de kracht van mensen, van het versterken van de stad en van een overheid die samenwerkt met partners.

Zo wil het college een betere dienstverlening aan bedrijven en inwoners, vraaggericht in plaats van aanbod gericht. De gemeente krijgt één klantencontactcentrum, een nieuwe interactieve website en de deregulering wordt doorgezet.
Breda wil een internationale netwerkstad zijn die samenwerkt met bedrijfsleven , onderwijs en maatschappelijke instellingen. Breda investeert in die relaties en werkt samen met partners in de stad aan een lobbystrategie voor de regio.

Onderwijs is belangrijk om van Breda dé opleider voor de regio en kennisstad in West-Brabant te maken. Planvorming en realisering van Brede Scholen is daarin van groot belang maar ook het ondersteunen van het hoger onderwijs om de universitaire ambities waar te maken.

Breda wil zorgen voor een sterke economie. Door goede condities voor ondernemers, door een stevig arbeidsmarktbeleid, door het stimuleren van het toerisme en het aantal bezoekers aan de binnenstad. Breda gaat het Servicepunt voor ondernemers uitbouwen, regelgeving voor ondernemers verminderen, het regionaal arbeidsmarktbeleid uitbouwen, en kleinschalige bedrijfsruimten voor starters realiseren, een aantal bedrijventerreinen revitaliseren en het betaald parkeren buiten openingstijden van winkels in de aanloopstraten afschaffen.

Op het gebied van de stedelijke ontwikkeling gaat het college in overleg met partners keuzes maken in stoppen, ombuigen of uitvoering van bouwprojecten. Er komt een kantorenstrategie, de prestatieafspraken met de corporaties worden geactualiseerd, er komt een actieplan studentenhuisvesting en er komen afspraken met de corporaties over tegengaan van scheefwonen en betaalbare woningen.

Cultuur, sport en evenementen zijn van belang voor de promotie en economische groei van de stad. Het college stelt een uitvoeringsprogramma vast voor cultuur, er komt meer verbinding tussen cultuur, erfgoed , monumenten en architectuur. In 2011 komt er een bidbook voor het themajaar Breda 2014 in het kader van het European Year of Visual Culture & Heritage. Het college verkent de mogelijkheden voor een evenementenhal en voert samen met een Alliantie het evenementenbeleid verder uit. Het beleidsplan sport is in de maak en een bouwkundig onderzoek moet duidelijk maken welke aanpassingen er aan het gemeentelijk sportcentrum moeten worden gedaan.

Op het gebied van veiligheid komen er begin 2011 5 stadsmariniers en worden er wijkveiligheidsplannen opgesteld te beginnen met de Haagse Beemden en de Geeren.

De kwaliteit van de buitenruimte bepaalt mede de aantrekkelijkheid van Breda als woon-, werk- en verblijfsplaats. Het college werkt een visie uit voor groen, verlichting en verharding. Gebruikers krijgen een duidelijke eigen rol en verantwoordelijkheid. Het Groenfonds wordt ingezet voor natuurontwikkeling en de klimaatnota wordt uitgevoerd. De biomassacentrale wordt ontwikkeld samen met partners. Ook actualiseert het college het Verkeer en Vervoer met de nadruk op OV-voorzieningen en fietsvoorzieningen.

Het college doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en kracht van mensen ook op het gebied van welzijn en zorg. De maatschappelijke visie wordt herijkt en het subsidiebeleid wordt aangepast, er komt een sociaal pension voor dak- en thuislozen en de BredaPas, de collectieve ziektekosten, de langdurigheidstoeslag en de bijzondere bijstand worden versoberd.

Het college kiest tot slot voor een solide, sober en behoedzaam financieel beleid maar bezuinigingen moeten hand in hand gaan met investeringen: slimmer en daardoor meer kunnen doen met minder. Het college gaat concreet bezuinigen op de bedrijfsvoering en er komt een discussie met de stad over de kerntaken.

Breda, 3 november 2010

Te downloaden:

* 0441_10 collegeprogramma V4_internet.pdf