Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

Ervaringsfonds project op Europese Ergonomie Conferentie

Eerste prijs voor Ervaringsfonds project op Europese Ergonomie Conferentie

De âFederation of the European Ergonomic Societiesâ (FEES) organiseerde van 10 tot 12 oktober 2010 in Brugge de eerste Europese Conferentie over Ergonomie (ECE). Een paper over een project van het Ervaringsfonds heeft samen met een andere inzending de eerste prijs gewonnen. De bijdrage ging over de fysieke belasting van oudere werknemers in een vleesverwerkend bedrijf.

ECE conferentie

Tijdens het eerste ECE conferentie wensten de organisatoren de problemen aan te pakken die de levenskwaliteit in de Europese samenleving nu en in de toekomst bedreigen. De Conferentie heeft de uitdagingen behandeld waarmee beleidsmakers, wetenschappers en ergonomen in de toekomst zullen worden geconfronteerd, met speciale aandacht voor het ouder worden en de gender dimensie.

E-poster Award

Iedereen die dit wenste kon een wetenschappelijke tekst indienen van zijn studie over één van de onderwerpen die op de conferentie aan bod kwamen. Na evaluatie door het Wetenschappelijk Comité werden de papers tijdens de conferentie op grote elektronische posterborden gepresenteerd.

De bijdrage van het Ervaringsfonds over de fysieke belasting van oudere werknemers in een vleesverwerkend bedrijf heeft samen met een andere inzending de eerste E-poster Award gewonnen.

Het Ervaringsfonds

Het Ervaringsfonds is een directie van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg die bedrijven ondersteunt voor projecten die er op gericht zijn om oudere werknemers (45-plussers) langer op de arbeidsmarkt te houden. Werkgevers kunnen financiële steun krijgen voor verschillende projecten, zoals bijvoorbeeld:

* het meten van de werkbaarheid;

* het diagnosticeren van de werkomgeving;
* het verbeteren van de werkomgeving.

Het project

In de paper toont het Ervaringsfonds het voorbeeld van een specifieke werkpost in een vleesverwerkend bedrijf waar werknemers, ook oudere, frequent vlees uit containers moeten tillen om het vervolgens op een transportband te plaatsen. Het bedrijf heeft aan de hand van de observatie van de werkpost de fysieke belasting geanalyseerd en vervolgens preventieve maatregelen voorgesteld.

Eén van de voorgestelde preventieve maatregelen was een in de hoogte verstelbare tafel die de belasting aanzienlijk zou verminderen. Voor deze tafel heeft het Ervaringsfonds aan het bedrijf een toelage toegestaan.

Meer info


* lees de volledige paper in het Engels op de website van het Belgisch Kenniscentrum over het welzijn op het werk, BeSWIC (Belgian Safe Work Information Center): The professional experience fund â a belgian example for support of the quality of work for elderly workers (PDF, 48 KB);Â

* zie in de rubriek âOver de FODâ voor meer informatie over het Ervaringsfonds.

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -