Oranjefonds


Project van de week: Somali Network for the Prevention and Protection against Child Abuse and Neglect, Harmelen

Eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en meisjesbesnijdenis zijn themas die binnen de Somalische gemeenschap in Nederland spelen. Dit project richt zich op een mentaliteitsverandering over de rol van de vrouw binnen deze gemeenschap. Het Oranje Fonds steunt met EUR 30.000.

Schadelijke Traditionele Praktijken, zoals boven genoemde voorbeelden, vormen een ernstige schending van de mensenrechten. De afzonderlijke geweldsvormen hebben ieder een eigen aanpak nodig waarbij het van belang is om verder te kijken dan alleen de bestrijding van de afzonderlijke uitingsvormen en te zoeken naar de oorzaak.

Krachtige aanpak
Naast het onderzoek wordt een debat aangegaan dat moet leiden tot het doorbreken van conservatieve man/vrouwverhoudingen. Om de bekendheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de hulpverlening te verbeteren worden professionals bij het project betrokken.

Sleutelfiguren
Het project start in eerste instantie in 2 regios: Amsterdam (grootstedelijk) en Tilburg/Eindhoven (meerdere gemeentes). Het Somali Network for the Prevention and Protection against Child Abuse and Neglect heeft goede contacten in deze pilotregios. Binnen het project worden sleutelfiguren uit de Somalische gemeenschap getraind. Daarnaast is er deskundigheidsbevordering bij professionals.

Uitwisseling
Aan het eind ontmoeten doelgroep en professionals elkaar in een interactieve regionale kennisbijeenkomst. Op het betrekken van professionals in het project wordt ook vooral ingezet om zo lokale netwerken op te zetten en te verstevigen. Dit project is een try-out om eeen aanpak te ontwikkelen en in de praktijk te testen. De uitkomsten kunnen eventueel worden gebruikt bij het opzetten van vervolgprojecten.