Rijksvoorlichtingsdienst

Leers: belangen staan op afstand

Minister Leers heeft, net als alle andere bewindspersonen, zijn zakelijke belangen op afstand gezet in verband met zijn aantreden als bewindspersoon. Het gaat om een vordering in verband met een niet geleverd vakantiehuis en de afwikkeling van een management bv.

Genoemde vordering is overgedragen aan de stichting Fiducia-Trajectum, die de afwikkeling van deze kwestie voor haar rekening heeft genomen. De heer Leers heeft advocaat L. Deterink en de heer T. Raaijmakers (emeritus hoogleraar ondernemingsrecht bij de Universiteit van Tilburg) bereid gevonden als bestuurder op te treden.

In de oprichtingsakte van de stichting heeft Leers de bevoegdheid gekregen bestuurders te ontslaan. Volgens Deterink is dit een volstrekt theoretische bevoegdheid, waarvan in de praktijk geen gebruik gemaakt zal worden omdat de vordering reeds is ingediend en er geen verdere actie te verwachten valt.

Echter, naar aanleiding van een publicatie in de Limburger van 3 november jl. zal de heer Leers, om iedere schijn van belangenverstrengeling te vermijden, ook afstand doen van zijn bevoegdheid het bestuur te ontslaan. Aldus is de maximale afstand gecreëerd.

Daarnaast had de heer Leers zijn activiteiten van na zijn burgermeesterschap ondergebracht in een management bv. Inmiddels heeft hij zich uitgeschreven als bestuurder en heeft hij zijn aandelen in de bv overgedragen aan twee familieleden. De heer Leers zal in de management bv geen activiteiten ontplooien. De financiële afwikkeling is uitbesteed aan een accountant. Zodra die afwikkeling is afgerond zal de heer Leers daarover rekening en verantwoording afleggen aan de bevoegde instanties.

Noot voor redacties (