D66

woensdag 3 november 2010

Eerste stap voor gelijke rechten alle werknemers

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum dienen vandaag een wetsvoorstel in dat de rechten van werknemers en ambtenaren gelijk trekt. Op dit moment hebben ongeveer 600.000 ambtenaren andere rechten dan alle andere werknemers.

Ambtenaren hebben een andere rechtspositie dan werknemers in de private sector. Het ontslagrecht voor ambtenaren is bijvoorbeeld nog ingewikkelder dan in het bedrijfsleven. De rechtspositie stamt uit 1929. "Waarom zou een secretaresse bij een ministerie andere rechten hebben dan een secretaresse bij een bank? Hoog tijd om hier iets aan te doen," aldus Koser Kaya. Van Hijum merkt op dat de publieke sector zijn werkgeversrol ook serieuzer moet gaan nemen. "Nu worden mensen in de publieke sector eenzijdig aangesteld, straks hebben ze een arbeidsovereenkomst. Dat betekent meer ruimte voor maatwerk, maar ook voor de bonden."

Doorstroom

Het wetsvoorstel is de eerste stap van een omvangrijk juridisch proces om de overheid te flexibiliseren. Koser Kaya: "De overheid gaat hiermee beter werken. Niet alleen de doorstroom tussen private en publieke sector wordt makkelijker, maar ook binnen de overheid zelf wordt het eenvoudiger van baan naar baan te gaan. Het is voor getalenteerde werknemers makkelijker door te stoten naar de top." Ook loopt het wetsvoorstel vooruit op het enorme tekort aan leraren en verplegers dat wordt verwacht. Door de verschillen in de rechtssystemen tussen de private en publieke sector, maken mensen minder snel de overstap naar bijvoorbeeld een baan als leraar. Van Hijum: "Het is van groot belang dat mensen in de toekomst makkelijker over kunnen stappen van de publieke naar de private sector en andersom. Dat kan alleen als arbeidsrechten dan ook meer gelijkvormig zijn."

Samenwerking

D66 heeft dit voorstel in het voorjaar aangekondigd samen met CDA. Inmiddels is het plan uitgewerkt en vandaag wordt het ingediend. Het regeerakkoord omarmt de gedachte dat er gelijke rechten moeten komen voor alle werknemers in Nederland. "D66 voert constructieve oppositie en werkt graag samen om goede plannen realiteit te maken. Nu hoop ik op een meerderheid in de Tweede Kamer," zegt Koser Kaya. De sociaal-liberaal verwacht steun van VVD, PVV en GL. De positie van de PvdA is onduidelijk: tot vlak vóór de verkiezingen was de partij tegen, maar bij de aankondiging van het voorstel wilde de partij nog geen mening geven.

Beschermingsregels

Sommigen zijn bang dat ambtenaren te maken krijgen met politieke willekeur als hun speciale rechtspositie gelijk wordt getrokken aan die van andere werknemers. "Dezelfde beschermingregels die nu voor werknemers gelden, zijn straks op voor ambtenaren van toepassing. Gewone werknemers kunnen ook niet zo maar worden ontslagen," legt het D66-Kamerlid uit. Koser Kaya en Van Hijum zonderen wel enkele groepen uit, zoals militairen en rechters. Dit om de onafhankelijk in hun handelen te kunnen garanderen.

Transparantie

D66 wil één systeem, transparant en duidelijk voor iedereen. De regels van het private arbeidsrecht worden door het voorstel van toepassing op zo'n 95% van de ambtenaren. Koser Kaya: "Het is onnodig bureaucratisch dat nu twee systemen met dezelfde doelstelling naast elkaar bestaan. Het vertalen van alle regels en wetten van het ene naar het andere systeem kost tijd en geld." Alleen onderdelen van de ambtelijke status met een bijzonder arbeidskarakter vallen voortaan onder de Ambtenarenwet.