Gemeente Bergen op Zoom


Handtekeningen voor weervisserij

Wethouder Maarten van Eekelen ontving woensdagmiddag 3 november 3164 handtekeningen uit handen van Rian van Schilt-Van Dort en Jos Machielsen. Met de actie wil het tweetal aangeven dat de Bergenaar het van groot belang vindt dat de weervisserij voor Bergen op Zoom behouden blijft.
Wethouder Maarten van Eekelen was verheugd met het grote aantal handtekeningen. "We kunnen hiermee samen met jullie en andere organisaties de boer op om te bewerkstelligen dat de weervisserij tot in lengte van jaren in en rondom Bergen op Zoom plaats kan blijven vinden. Het is een uniek stukje geschiedenis dat ook weer niet echt alleen maar geschiedenis mag worden, maar ook toekomst moet blijven", aldus de wethouder Cultuur.

Werelderfgoedlijst

Jos Machielsen legde uit dat de weervisserij de laatste jaren enorm onder druk staat. De vangsten zijn al jaren vrij mager en de familie Van Dort is nog de enige weervisser die actief is. Machielsen denkt dat de handtekeningenactie een bijdrage kan leveren aan het traject om de weervisserij voor te dragen voor de de Unesco Werelderfgoedlijst. Zelfs naar wereldschaal is de visvangstmethode met weren volstrekt uniek.

3 A's

Naar de mening van Maarten van Eekelen doet Bergen op Zoom er alles aan om alledrie de Bergse A's te behouden. "Naast aardbeien en asperges mag ansjovis zeker niet ontbreken", aldus Van Eekelen.