Gemeente Wieringen

GS Noord-Holland: Stoppen met Wieringerrandmeer Wieringen

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen stoppen met het project Wieringerrandmeer. Aanleiding zijn problemen om de financiering van het project bij de banken rond te krijgen. Daarbij zagen zowel GS als de private partijen geen mogelijkheid om de extra risicoâs op zich nemen. Met dit voorstel wordt ook de samenwerkingsovereenkomst tussen de publieke en private partijen ontbonden en de ontwikkeling van het project stopgezet.

De provincie gebruikt de komende periode om met de gemeenten in de kop van Noord-Holland te overleggen op welke manier de belangrijkste doelstelling, een sociaal-economische impuls voor het gebied, het beste bewerkstelligd kan worden. Volgens portefeuillehouder gedeputeerde Laila Driessen moet dit gebeuren in nauw overleg met de regio: âHet idee voor het Wieringerrandmeer kwam uit de regio, dus bij een mogelijk alternatief moeten zij ook een rol kunnen spelenâ.

Plan door de jaren heen De ontwikkeling van het Wieringerrandmeer gaat terug tot 2000. In dat jaar wordt door de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap en de gemeenten Wieringen en Wieringermeer een onderzoek gestart naar de mogelijkheid om van Wieringen weer een eiland te maken door een randmeer aan te leggen. In de jaren daaropvolgend krijgt het plan steeds meer vorm en in 2008 worden de afspraken tussen de publieke en private partijen vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Economische omstandigheden Vanwege de verslechterde economische omstandigheden houden de partijen in 2009 de financiële haalbaarheid van het project tegen het licht. Ondanks de aanpassingen die dan worden gedaan, blijkt in de loop van 2010 dat banken een volledige garantstelling vragen voor de financiering van het project. Daarmee worden de financiële risicoâs voor de provincie onaanvaardbaar. Ook de private partijen zien geen mogelijkheid om deze risicoâs te dragen. Verder verwachten GS binnen afzienbare tijd geen verbetering in de economische situatie. Daarom beschouwt het College het project niet langer meer als levensvatbaar.

Het voorstel wordt door Provinciale Staten behandeld in de vergadering van 15 november. De provincie organiseert daarna voor bewoners informatiebijeenkomsten in het gebied.

Bron: Provincie Noord-Holland

Reactie gemeente Wieringen De gemeente Wieringen is teleurgesteld over de stop van het project Wieringerrandmeer, maar begrijpt dat de Provincie in deze omstandigheden heeft gekozen voor beëindiging. Op Wieringen is ruim 15 jaar bestuurlijk en ambtelijk ingezet om een Randmeer te creëren. De gemeente betreurt het dat de economische voordelen die het project voor de omgeving zou hebben (recreatie, toerisme en werkgelegenheid) hiermee verloren gaan.

Wel heeft de Provincie bij monde van gedeputeerde Laila Driessen toegezegd graag in overleg te willen met de gemeente Wieringen en omgeving over de toekomst van het gebied. De gemeente gaat er vanuit dat dit gesprek na de Staten vergadering van 15 november a.s. plaats zal vinden. Â