Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Nieuwe meetwagens luchtkwaliteit
De Provincie Limburg heeft twee nieuwe meetwagens voor onderzoek naar luchtkwaliteit. Deze wagens werden vandaag in gebruik genomen door gedeputeerde Noël Lebens.

Een van de nieuwe meetwagens is specifiek uitgerust voor het meten van stoffen bij de uitworp van industrieschoorstenen. Deze meetwagen wordt ingezet bij controles van bedrijven.

De tweede meetwagen is specifiek uitgerust voor onderzoek naar de omgevingslucht en is inzetbaar bij klachten, onrust onder de bevolking en grote projecten in Limburg. Met deze meetwagen worden ook onzichtbare en reukloze gevaarlijke stoffen gemeten. Daarmee kan vrijwel direct geconcludeerd worden of er wel of geen gevaar is voor de gezondheid van de omwonenden en het milieu. Kwaliteit en betrouwbaarheid van deze gegevens zijn belangrijk, zegt gedeputeerde Noël Lebens. De meetwagen kan in actie komen bij klachten en onrust van inwoners van Limburg en bij de nazorg na een calamiteit. De veiligheid en gezondheid van inwoners van Limburg staan daarbij centraal.

Met name als er nazorg nodig is na een milieucalamiteit en de reguliere hulpdiensten zijn vertrokken, kan de meetwagen omgevingslucht van de Milieumeetdienst Provincie Limburg ingezet worden. De onderzoeken van deze dienst brengen in beeld hoe lang de vrijgekomen stoffen blijven hangen en wat de blootstellingrisicos zijn. De op deze manier verzamelde feitelijke informatie is van belang voor de eventuele verdere aanpak en voor de beoordeling of er sprake is van effecten voor milieu en gezondheid. Op deze manier kunnen omwonenden worden geïnformeerd en eventuele vragen worden beantwoord, ook nadat de eerste crisis voorbij is. De twee meetwagens, inclusief apparatuur en energiesysteem, hebben in totaal 465.000,00 gekost.

3-11-2010 16:17