Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF presenteert nieuwe patiëntveiligheidskaart 'zorg voor een actueel medicatieoverzicht'

03 november 2010

Vanaf vandaag vindt u op Mijnzorgveilig.nl de nieuwe patiëntveiligheidskaart over het actuele medicatieoverzicht. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat patiënten actief betrokken worden bij patiëntveiligheid.

Via Mijnzorgveilig.nl kunnen zorgverleners gratis patiëntveiligheidskaarten downloaden, onder andere over veilig medicatiegebruik en het actuele medicatieoverzicht. Alleen samen met de patiënt kunnen zorgverleners en apothekers dit medicatieoverzicht actueel houden.

Elke patiëntveiligheidskaart bevat 6 cartoons met bijvoorbeeld tips om patiënten/cliënten te stimuleren zorgverleners volledig en eerlijk te informeren.

Marjolein de Booys, manager: 'Een voorschrijver weet nooit zeker of de patiënt/cliënt zijn medicatie inneemt en zo ja of dat gebeurt zoals hij het heeft voorgeschreven. Soms stoppen patiënten voortijdig met de behandeling of passen ze zelf de dosering aan. Door gebruik te maken van de patiëntveiligheidskaart is het gemakkelijker om met de patiënt in gesprek te gaan om tot een werkelijk actueel medicatieoverzicht te komen. Dit kan veel schade en levensbedreigende situaties voorkomen'.

pvk-medicatieoverdracht-3-11-2010kl

De overhandiging van de kaart met - van links naar rechts:

Annemarie van der Aart, bestuurlid van de NVZA (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers), Marjolein de Booys van de NPCF en Peter de Smet, programmacoördinator medicatieveiligheid van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie).