Algemene Onderwijsbond

Staatssecretaris vordert deel bestuurdersloon terug

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs vordert 19 duizend euro terug bij de TU Delft vanwege een bovenmatige beloning voor de bestuursvoorzitter. Naar de beloning bij de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen UR (University and Research Centre) wordt nader onderzoek gedaan.

Dat bevestigde de staatssecretaris woensdagmiddag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over de beloning van bestuurders. Het debat werd gehouden naar aanleiding van een recente Onderwijsblad-publicatie waaruit bleek dat zestig bestuurders in 2009 de publicatienorm (de zogenoemde wopt-norm) voor topinkomens overschrijden.

Zijlstra wil bestuursbeloningen beperken door alles boven de nog niet ingevoerde wettelijke normering topinkomens (wnt) terug te vorderen. Hij erkende tegelijkertijd dat die maatregel juridisch "niet is geborgd", zolang de wetgeving zelf nog niet is ingevoerd. De conceptwet, goedgekeurd door het vorige Kabinet, moet nog naar de Tweede Kamer.

Een groot deel van de Tweede Kamer vroeg garanties dat terugvorderingen niet ten koste gaan van het onderwijs zelf, maar die kon de staatssecretaris niet geven.

De Tweede Kamer was kritisch over de hoogte van bestuurdersbeloningen in het onderwijs. Zijlstra sprak van een ernstige zaak in een tijd van economische crisis en bevriezing van salarissen van onderwijspersoneel. "Wat deze staatssecretaris betreft, gaan we die nullijn ook zoveel mogelijk toepassen op bestuurders."

Het normbedrag van de conceptwet normering topinkomens (wnt) lag in 2009 op 181.773 euro aan bruto salaris, en circa 226 duizend euro inclusief pensioenlasten en premies. Volgens Zijlstra zaten er vorig jaar 23 onderwijsbestuurders boven die grens, van wie twintig vóór 2007 zijn aangesteld.

Het vorige Kabinet deed bij zijn aantreden in februari 2007 een moreel appèl op raden van toezicht om bij de beloning van bestuurders de ministers-norm in acht te nemen. Volgens Zijlstra geldt dat zowel voor nieuwe benoemingen als herbenoemingen.

Over de bezoldiging, en de bonus, van de in 2008 aangetreden voorzitter Dirk Jan van den Berg van de TU Delft, waren eerder al Kamervragen gesteld, naar aanleiding van berichtgeving door het Hoger Onderwijs Persbureau.

Volgens Zijlstra doen raden van toezicht het over het algemeen goed, omdat het aantal wopt-overschrijdingen tussen 2007 en 2009 licht is afgenomen. Daarbij bleef overigens onvermeld dat het wopt-normbedrag in die periode steeg van 169.000 naar 188.000 euro.