Technische Universiteit Eindhoven

Zeven Veni-subsidies voor de TU/e

Geplaatst: 03 november, 2010

Zeven jonge wetenschappers van de TU/e krijgen dit jaar een Veni-subsidie van NWO. Dit maakte NWO op dinsdag 2 november bekend. NWO kent dit jaar in totaal 161 'Veni's' toe, van elk een kwart miljoen euro.

De jonge, recent gepromoveerde onderzoekers krijgen de subsidie om drie jaar onderzoek te verrichten. Nooit eerder was het aantal aanvragen voor Veni-beurzen zo hoog (bijna duizend) en zijn zoveel subsidies toegewezen.

De faculteiten Technische Natuurkunde en Scheikundige Technologie scoren het best bij NWO. Dr.ir. Peter Bruggeman gaat bij Technische Natuurkunde onderzoeken of plasmas kunnen helpen bij wondgenezing. Zijn faculteitgenoot dr. Wouter Ellenbroek wil met computersimulaties begrijpen hoe gelijk geladen deeltjes elkaar in een zoutoplossing kunnen aantrekken.

Bij Scheikundige Technologie zal dr. Jan Anton Koster proberen te achterhalen hoe de complexe structuur van plastic zonnecellen, de efficiëntie ervan beïnvloedt. Dr. Evgeny Pidko gaat op zoek naar een katalysator waarmee je kooldioxide uit de lucht kunt halen en omzetten naar vloeibare brandstof. De enige vrouw in het gezelschap, dr. Ilja Voets, komt over uit het Zwitserse Freiburg om bij het Instituut voor Complexe Systemen (ICMS) de interacties tussen eiwitten in de cel te bestuderen.

Ook dr.ir. Kris van der Zee komt uit het buitenland naar Eindhoven. De onderzoeker, momenteel nog verbonden aan de University of Texas, gaat bij Werktuigbouwkunde het groeiproces van tumoren modelleren. Dr. Alaa Elwany tenslotte, universitair docent aan de faculteit IE&IS, zal met de Veni-subsidie een methode ontwikkelen om onderhoudslogistiek te stroomlijnen.

Over de jaren 2008 en 2009 ontving de TU/e in totaal drie Venis. Met zeven Veniss doet de TU/e het dit jaar beter. De technische universiteiten van Delft en Twente slepen er dit jaar elk vijf in de wacht.