Veilig Verkeer Nederland

Meer controles in woonwijken

woensdag, 03 november 2010

VVD, CDA en PVV vragen meer aandacht voor de verkeersveiligheid in de wijken. De politie zou in woonwijken veel vaker moeten flitsen en minder langs de snelwegen. Veilig Verkeer Nederland vindt het een goed idee om intensiever in de bebouwde kom te gaan controleren. In 30 en 50 km-zones vallen nog altijd de meeste doden en gewonden.

Capaciteit

Met consequente controles zie je dat de snelheid omlaag gaat. Nemen ze af, dan gaat de snelheid weer omhoog. "Het is een kwestie van controleren en blijven controleren", licht persvoorlichter Michael van der Maas toe in RTL Nieuws. VVN vindt het jammer dat de controle in woonwijken ten koste gaat van het toezicht op de snelwegen. Liever ziet het dat de capaciteit wordt uitgebreid.

Schoolomgeving

Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat in de eerste helft van dit jaar al meer dan vijftig procent van de snelheidsbonnen is uitgeschreven binnen de bebouwde kom. Het OM vindt verdere intensivering daarom zinloos. VVN is het daar niet mee eens: van alle klachten die het ontvangt gaat het merendeel over te hoge snelheid in de buurt en rondom scholen. Uit recent onderzoek van VVN blijkt dat ouders de snelheid van het verkeer rond scholen beschouwen als reden om een school het predicaat 'onveilig' te geven.

De verkeersveiligheid komt volgende week aan de orde in een debat met een Kamercommissie met minister Schultz van Haegen.