Ingezonden persbericht


COLTAN IN CONGO. BLOOD MOBILES

Foto-expositie

van woensdag 3 november (opening!) tot dinsdag 30 november

Het geweld in Oost-Congo wordt deels gefinancierd met de illegale opbrengst van grondstoffen voor mobiele telefoons. Fotograaf Jan Joseph Stok en Afrika-redactrice Seada Nourhussen (Trouw) gingen samen onderzoeken of hun eigen mobiel bijdraagt aan bloedvergieten. Hun reis startte in Amsterdam-West en ging via de Congolese buurt Matonge in Brussel naar de artisanale mijnen in Oost-Congo en de industriële mijnen in Lubumbashi. De foto-expositie Coltan in Congo. Blood Mobiles. doet verslag van deze reis in 20 doordringende foto's.

In november verschijnt het verslag dat Stok en Nourhussen maakten in boekvorm.

Jan Joseph Stok werkt al vijf jaar in Congo als fotograaf. Hij heeft alle uithoeken van het land bezocht. In 2009 won hij de Zilveren Camera voor beste buitenlandse nieuwsfoto.

Op 3 november om 17.00 uur is in De Balie de feestelijke opening van Coltan in Congo. Blood Mobiles. Aansluitend om 20.30 uur is het programma Congo toen/nu/LATER.

Crash Course Congo: Congo
toen / nu / LATER
woensdag 3 november, 20.30 uur / ¤ 7 / ¤ 5

Als we de kranten en het nieuws mogen geloven is Congo verloren. De problemen zijn immens en het land loopt enorm achter. Maar is dit beeld niet hopeloos achterhaald? Wie zijn westerse bril af zet, ziet in verscheidene Afrikaanse landen een nieuwe stedelijkheid zich in ongekende snelheid ontwikkelen. Nieuwe sociale verschijnselen en culturele dynamiek wisselen elkaar in een hoog tempo af. Ondertussen is een nieuwe generatie geboren die op grote schaal het hoofd biedt aan deze hypermoderniteit. Tijdens Congo Later staan we stil bij de vraag hoe Congo er in de toekomst uit gaat zien. Wordt het een land volgens Europees model, of zien we een compleet nieuw soort staat met bijbehorende steden ontstaan? En wat kunnen wij eigenlijk leren van de dynamiek in Congo?

Met onder anderen: Filip de Boeck (antropoloog, video-interview), Koen Vidal (journalist, auteur van het boek Futur Simple), Luce Beeckmans (architect, urbanist, promovenda), Francois Tshimpuki (jongerenwerker te Londen) en Antoni Folkers (architect, oprichter platform ArchiAfrika). Patrick van der Hijden presenteert. Voertaal: Nederlands en Engels.

Zie voor meer informatie www.debalie.nl

Crash Course Congo wordt mede mogelijk gemaakt door NCDO en SNS REAAL Fonds.

Onderstaande informatie is