Op Diversiteitstour in Amerika

27/10/2010 08:00

De Roo Management & Advies

Paul Scheffer sprak van het multiculturele drama. Mevrouw Merkel gaf onlangs haar multi-culturele maatschappij het etiket 'volstrekt mislukt'. Ook in Nederland staat de 'diversiteitsdiscussie' onder druk.

Management & Adviesbureau De Roo, actief in de publieke sector, neemt in positieve zin haar verantwoordelijkheid. Onder leiding van Amerika-deskundige Willem Post nemen 10 managers uit het Nederlandse onderwijs deel aan een diversiteits workshop ter plaatse. Post bezoekt met hen van 3 tot 8 november Chicago, de stad van de etnische bepaalde wijken, en Dearborn, de moslimhoofdstad van Amerika.

Op pragmatische wijze met diversiteit omgaan.

'Managers moeten het goede voorbeeld geven. Zijn cruciaal in de organisatie', aldus Koos van den IJssel, directeur van De Roo. Post hanteert het mozaïekmodel. Iedere etnische en religieuze groepering koestert z'n eigenheid maar wel binnen de kaders van het 'schilderij'. Dus ook respect voor en affiniteit met de Amerikaanse grondwet en andere samenbindende symbolen.

Van den IJssel is enthousiast en wil bij succes vaker een 'diversiteitstour' in Amerika voor schoolleiders uit alle onderwijssectoren organiseren. 'Wij hebben een fantastisch programma. Bezoeken het gerenommeerde diversiteitscentrum van 'De Paul'-University' maar ook bijvoorbeeld een zeer divers 'community- college' waar kansarme jongeren worden begeleid. Wij gaan met lokale mensen de wijken in en gaan in gesprek.'

Willem Post staat bekend als 'de ambassadeur van Dearborn'. Hier woont de grootste moslimgemeenschap van Amerika, staat de grootste moskee. Willem Post: 'In de uren na de aanslagen van '11 september' reden de televisietrucks van de grote netwerken de stad al binnen want hier zou vast wel wraak genomen worden op de moslims.

In het jaarrapport van 'Human Rights Watch' kun je lezen dat niets gebeurde vanwege de uitstekende relaties tussen de diverse bevolkingsgroepen. Heel bijzonder. Voor Nederlanders een verademing om rond te wandelen in een gebied dat ons generaties in de tijd vooruit is m.b.t. immigratie-issues. Letterlijk temidden van zo'n best practice als Dearborn kan ontspannen gediscussieerd worden over 'wat wij kunnen leren.'