PERSUITNODIGING Landelijke aftrap Jongeren Op Gezond Gewicht

27/10/2010 07:00

Jongeren Op Gezond Gewicht

Kinderen starten nationale JOGG-beweging met flashmob

Ruim 200 kinderen, ouders, Kamerleden, bekende Nederlanders en toevallige voorbijgangers gaan op woensdag 3 november de nationale beweging JOGG in gang zetten. Dit gebeurt tijdens een wervelende 'flashmob' (gezamenlijke dans) op het Plein in Den Haag. De spectaculaire show is voorafgaand aan de persconferentie over de lancering van het programma Jongeren Op Gezond Gewicht van het Convenant Gezond Gewicht. Voor de flashmob ontwikkelden studenten en leerlingen van de Dansacademie Lucia Marthas de 'JOGG-move' met tekst en muziek van Dimitri Veltkamp en Adam Bar-Pereg.

JOGG-beweging van start voor gezonde jeugd in Nederland

Den Haag - Nederland krijgt de gezondste jeugd van Europa. Dat is de ambitie van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). De voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur JOGG, Paul Rosenmöller verricht woensdag 3 november de landelijke aftrap van deze nationale beweging. Hij maakt bekend welke grote landelijke bedrijven JOGG de komende jaren zullen ondersteunen en wie de eerste JOGG-gemeenten zijn.

JOGG is de beweging waarbij iedereen zich in de stad, dorp of wijk inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. De koplopergemeenten, die als eerste zijn aangesloten bij JOGG, en de bedrijfspartners helpen om deze beweging groot te maken. De JOGG-aanpak is een lokale, integrale en duurzame aanpak waarin voldoende bewegen en gezonder eten de norm wordt. Het doel is dat JOGG zich de komende jaren uitbreidt naar 75 gemeenten.

In Nederland heeft gemiddeld 1 op de 7 jongens en 1 op de 6 meisjes overgewicht. In grote steden ligt dit percentage nog veel hoger; in sommige wijken zelfs 1 op de 3 kinderen! Dit leidt niet alleen tot problemen bij de kinderen zelf, maar brengt ook enorme kosten voor de gezondheidszorg met zich mee. Recente studies tonen aan dat investeren in een preventieve aanpak gericht op een gezonde leefstijl in zowel sociaal als economisch opzicht loont.

Frans voorbeeld

JOGG richt zich op jongeren (0-19 jaar), hun ouders en omgeving. In een JOGG-gemeente werken alle lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, woningbouw, welzijn en media samen om gezond gewicht, als onderdeel van een gezonde leefstijl, te bevorderen. Dit resulteert in allerlei acties zoals meer aandacht voor voeding en beweging op school, betere sport- en speelfaciliteiten en voorlichting aan ouders. Samenhang in activiteiten, publiek-private samenwerking en sociale marketing vormen belangrijke onderdelen van de JOGG-aanpak.

De JOGG-aanpak is gebaseerd op het succesvolle Franse EPODE (Ensemble Prévenons l'Obésité Des Enfants, of "laten we samen overgewicht bij kinderen aanpakken"). Dit programma startte begin jaren '90 en heeft in verschillende EPODE-steden bijna een halvering van het aantal jongeren met overgewicht opgeleverd. Ook in Nederland boekt de integrale JOGG-aanpak al resultaat, bijvoorbeeld in Utrecht Overvecht waar het aantal kinderen met overgewicht met 7 % is gedaald. De jarenlange stijgende trend van meer overgewicht is dus wel degelijk te keren.

Breed draagvlak

JOGG is een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht, waarin 27 landelijke (koepel-) organisaties vanuit de (rijks)overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn verenigd. De JOGG-beweging wordt gedragen door zowel publieke als private partijen zoals het ministerie van VWS, de wetenschap (onderzoeksinstellingen), gezondheidsbevorderende instellingen en landelijk opererende bedrijven uit de food-, retail- en verzekeringssector.





http://www.jongerenopgezondgewicht.nl