Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG_089
Buitenpost, 27 oktober 2010

Jongeren voor één dag de baas tijdens Wegwijsdag in Achtkarspelen

Woensdag 3 november organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), in samenwerking met de gemeente Achtkarspelen het project 'Wegwijs in de gemeente'. Aan dit project zullen ongeveer 48 leerlingen van het Lauwerscollege in Buitenpost en Surhuisterveen, het AOC Buitenpost en het Singelland in Surhuisterveen meedoen.

Jongeren en nieuwe media
De leerlingen gaan zich een dag lang bezig houden met lokale politiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema 'Jongeren en nieuwe media'. De gemeente heeft hiervoor een bedrag van E1.250 vrijgemaakt. Er is voor dit thema gekozen omdat de sociale media enorm in opkomst zijn. Vooral jongeren maken er veelvuldig gebruik van. Zij kunnen door middel van hun ervaringen dan ook het beste inzicht verschaffen in hoe de gemeente sociale media in kan zetten om jongeren bij de politiek te betrekken.

Het doel van de wegwijsdag is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag in It Koartling in Buitenpost zullen de leerlingen gesprekken voeren met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen. Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om E1.250 te besteden goed kunnen onderbouwen.

Jeugdgemeenteraadsvergadering
's Avonds zullen de leerlingen in een openbare jeugdgemeenteraadsvergadering de gemeenteraad adviseren over de besteding van dit bedrag. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen zal door de gemeente uitgevoerd worden. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid. De jeugdgemeenteraadsvergadering vindt plaats op de Kruidhof in Buitenpost.

De werkdag duurt van 09.30 tot 20.30 uur. De jeugdgemeenteraadsvergadering wordt 's avonds vanaf 18.30 uur voorgezeten door burgemeester Van der Zwan. Belangstellenden zijn 's avonds van harte welkom, ook om mee te stemmen voor het beste project.