Nederlanders schatten terugverdientijd HR-ketel te hoog in

03/11/2010 06:00

Creative Venue BV

ZOETERMEER - Centrale verwarming is in Nederland het meest gebruikte verwarmingssysteem. Hoewel een op de twaalf huishoudens tijdens de wintermaanden ook de open haard nog opstookt, vertrouwt 85% van de Nederlandse huishoudens op zijn eigen CV-ketel. Het merendeel (70%) daarvan is een Hoog Rendement (HR)-ketel, die gemiddeld E 1.000 duurder is dan een VR (Verbeterd Rendement) of conventionele ketel. Opmerkelijk genoeg vergissen Nederlanders zich alleen nog wel vaak in de terugverdientijd van deze investering. Deze is namelijk bijna twee keer zo kort als men verwacht. Dat blijkt uit de WoonOmnibus, een maandelijks onderzoek van USP Marketing Consultancy, in opdracht van UNETO-VNI.

Uit de resultaten van het oktoberonderzoek blijkt dat bijna ieder huishouden in het bezit is van een eigen CV- ketel. Wel maken sommige Nederlanders gebruik van meerdere verwarmingsystemen naast elkaar. Het meest populair is in dit geval de behaaglijke warmte van de open haard (8%), gevolgd door stadsverwarming (6%) en de ouderwetse gaskachel (4%). In enkele gevallen maken consumenten gebruik van zonnecollectoren (2%).

Zuinige Nederlander kiest voor duurdere HR-ketel

Nederlandse huishoudens die een nieuwe CV-ketel kopen, hebben de keuze tussen een VR-ketel met gaskeur van gemiddeld E2.500 en een HR-ketel met gaskeur van gemiddeld E3.500. Dat prijsverschil blijkt geen belemmering om voor de HR-ketel te kiezen: tweederde van alle huishoudens (66%) kiest voor de duurdere HR-ketel. Slechts 5% voor de VR-ketel. Dit geldt zowel voor bewoners van koop- als huurwoningen.

De consument is niet bekend met de snelle terugverdientijd van de HR-ketel. Die verdient zich al in vier jaar terug, maar liefst 88% van de Nederlanders (7 op de 8 huishoudens) schat deze terugverdientijd hoger in. Gemiddeld wordt deze zelfs ingeschat op 7,4 jaar, dat is bijna twee maal zo hoog als de werkelijke terugverdientijd.

Bijschrift: Inschatting van de terugverdientijd van HR-ketels door eigenaren van HR- en VR-ketels.

'Slimme' thermostaat en vloerverwarming scoren hoog

Nederlanders zitten er over het algemeen warmpjes bij, althans dat vinden ze zelf. Wel blijken huiseigenaren meer tevreden over de warmte in huis dan huurders (rapportcijfers 7.9 versus 7.2). Huishoudens met een HR-ketel lijken daarnaast verzekerd te zijn van een beter verwarmde omgeving dan eigenaren van een conventionele ketel (rapportcijfer HR: 7.9; conventioneel: 7.3). Bovendien vindt men vloerverwarming beter verwarmen dan een huis met alleen radiatoren (rapportcijfer resp. 8,0 en 7,6).

Ook het thermostaattype heeft invloed op de warmte in huis: Nederlandse consumenten zijn meer te spreken over een modulerende thermostaat of een weersafhankelijke regeling dan over de vertrouwde (aan-uit) kamer- of klokthermostaat (rapportcijfer 8,1 resp. 8,3 versus 7,6). Modulerende thermostaten en weersafhankelijke regelingen zijn dan ook vooral terug te vinden in koopwoningen.

USP Marketing Consultancy houdt maandelijks het onderzoek onder een online consumentenpanel (n=500), genaamd De WoonOmnibus. In de maand oktober onderzocht USP in opdracht van UNETO-VNI het onderwerp 'verwarmingsystemen'.





http://www.uneto-vni.nl