Raad van State


woensdag 3 november 2010
Zitting over de grotendeelse goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied 2008' van de gemeente Koggenland. Het plan heeft betrekking op vrijwel de gehele polder De Westerkogge, de Baarsdorpermeer, de gronden rondom Scharwoude, het deel dat aan het Markeermeer grenst en de polder Beschoor rondom Oudendijk. Het plan actualiseert verschillende oudere bestemmingsplannen die voor het gebied golden en is grotendeels 'conserverend van aard'. Dat betekent dat de bestaande situatie in het gebied wordt vastgelegd. Een aantal inwoners van de gemeenten Hoorn en Koggenland en de stichting 'Belangengroep Berkhout is Boos!' komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden vooral dat de natuurwaarden in de polder De Westerkogge beter beschermd hadden moeten worden. Ook zouden de ecologische verbindingszones in het plan niet overeenkomen met die uit het provinciale streekplan. Het provinciebestuur heeft verder geen goedkeuring verleend aan de mogelijkheid in het bestemmingsplan om een tankstation te realiseren op een perceel aan de provinciale weg N243, ongeveer 400 meter voor de afslag naar Braken. Volgens het provinciebestuur is een tankstation op die plek niet mogelijk vanwege de geplande verbreding van de Westfrisiaweg. De gemeenteraad van Koggenland komt hiertegen in beroep. (zaaknummer 200904402/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dongen heeft verleend voor vier lichtmasten van zestien meter hoog. Deze masten staan aan het B-veld van de voetbalvereniging ONI aan de Wielstraat in 's-Gravenmoer. Omdat het bestemmingsplan dat op het voetbalterrein van toepassing is, lichtmasten van maximaal tien meter hoog toestaat, heeft het gemeentebestuur een vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Een omwonende vreest voor verstoring van zijn uitzicht, toename van licht- en geluidshinder, en inbreuk op de privacy en avondrust. Verder had het gemeentebestuur volgens hem moeten bepalen wanneer de verlichting aan mag zijn. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Breda verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201004070/1)