Gemeente Millingen


Millingen aan de Rijn bij top 3 voor Kunststof Kanjer 2010

Plastic heroes

Samen met de gemeenten St. Michielsgestel en Eersel is Millingen aan de Rijn genomineerd voor de Kunststof Kanjer 2010, een geldprijs van 2.500 euro voor gemeenten die zich bijzonder hebben ingezet voor de gescheiden inzameling van huishoudelijk afval.

Op het Gemeentelijk Afvalcongres 2010 op 11 november in Ede zal de winnaar bekend gemaakt worden. Wethouder Peter Wassink zal namens Millingen aanwezig zijn.De Kunststof Kanjer wordt uitgereikt door de St. Nedvang, een organisatie die gemeenten en bedrijven ondersteunt bij het proces van scheiding, inzameling, hergebruik, preventie en registratie van het verpakkingsafval.

Bijna elk huishouden in Millingen doet mee

Millingen scoort zeer hoog bij de kunststofinzameling: bijna elk huishouden doet mee, (dekkingsgraad bijna 100%!!) en per huishouden wordt veel aangeboden: 38 kg over 2009 en 48 kg tot nu toe over 2010. Bij de introductie van de kunststofinzameling is nog uitgegaan van een gemiddelde van 24 kg. De gemiddelde dekkingsgraad is 30 tot 40% van de huishoudens die mee doen aan gescheiden kunststofinzameling in Nederland. Van de 430 gemeenten doen er 285 mee aan scheiden van afval bij de bron. Daarvan staat Millingen dus in de top 3 met deze nominatie

Al eerder textielprijs gewonnen

Miillingen heeft al twee keer eerder met gescheiden textielinzameling een prijs in de wacht gesleept, en nu dus misschien ook met kunststof. Het geldbedrag dat met de laatste textielprijs is verdiend -5.000 euro- is geïnvesteerd in het promoten van gescheiden kunstofinzameling. De gemeente Millingen heeft bij de introductie van de kunststofinzameling zogenaamde packbags ter beschikking gesteld aan de inwoners, om het kunststof afval handig in de daarvoor bedoelde zakken te kunnen verzamelen.

Scheiden loont

Ook het gegeven dat in Millingen aan de Rijn een gedifferentieerd afvaltarief wordt gehanteerd, kan bijgedragen hebben aan dit succes. Kunststofinzameling is gratis en restafval wordt betaald per rol afvalzakken. Wel of niet gescheiden inzamelen raakt dus rechtstreeks de eigen beurs.