Fonds Bloemendaal: specialistische multi-strategy fondsen in trek

03/11/2010 08:30

Bloemendaal Investment Management B.V.

Multi-strategy fondsen zijn sterk in populariteit toegenomen. Dat constateren de beheerders van het nu driejarige Fonds Bloemendaal na een recordinstroom. Het beheerd vermogen van het fonds groeide dit jaar t/m 31 oktober met bijna 50 procent en passeerde daarmee de EUR 10 mln grens. Deze groei is inclusief een positief netto beleggingsresultaat van 17,9 procent.

De verklaring voor de gestegen populariteit moet volgens de beheerders gezocht worden in het door de financiële crisis ingrijpend veranderde beleggingslandschap en de bijpassende kenmerken van een multi-strategy fonds. Grote financiële partijen zijn omgevallen of middels staatssteun gered. Rentes zijn historisch laag, de markten zijn grillig en over tal van onderwerpen heerst onzekerheid. Kortom, moeilijke omstandigheden om een (aantrekkelijk) beleggingsrendement te behalen. De particuliere belegger beseft dit en houdt vaker rekening met de kans dat hij/zij op eigen houtje de beleggingsarena niet zonder kleerscheuren verlaat. Onder particuliere beleggers ziet men dit jaar dan ook dalende transactievolumes. Echter, de lage rente dwingt beleggers om op zoek te gaan naar een beleggingsalternatief voor overtollige liquiditeiten.

Hierboven genoemde moeilijke omstandigheden vormen juist een uitstekende bodem voor multi-strategy beleggingsfondsen. De verschillende strategieën en beleggingstechnieken van een multi-strategy fonds verschaffen de nodige flexibiliteit. Dat kan worden gebruikt als wapen tegen volatiliteit en biedt mogelijkheden om niet alleen in stijgende, maar ook in neutrale en zelfs in dalende markten positieve rendementen te genereren. De beheerder van Fonds Bloemendaal onderscheidt zich als muli-strategy fonds met name door de manier waarop het posities inneemt. Fundamentele en technische analyse vormen de basis voor een investering. Specifieke beleggingsconstructies minimaliseren vervolgens de kosten van een investering en optimaliseren de risico/rendementsverhouding. De kans op positieve rendementen wordt op deze manier vergroot.

De financiële crisis heeft diepe sporen achtergelaten. De markten zullen naar verwachting moeilijk en grillig blijven. Daarom mag volgens de beheerder van Fonds Bloemendaal worden verondersteld dat de toegevoegde waarde en populariteit van flexibele specialistische multi- strategy beleggingsfondsen ook in de toekomst zullen aanhouden.





http://www.fondsbloemendaal.nl