Ingezonden persbericht



---



Persinformatie

Volvo Trucks neemt deel aan Freilot-project

Om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van vrachtverkeer in stedelijke gebieden te verminderen, vindt momenteel in Helmond een proef plaats genaamd Freilot. Volvo Trucks is een van de partners in het project. Volvo's FH van Van den Broek Logistics uit Helmond worden uitgerust met speciale intelligente transport systemen die met elkaar en de chauffeur communiceren. Eind 2011 loopt het project af. Doel is om het energieverbruik met 25 % terug te brengen.

Het Freilot-project maakt gebruik van apparaten langs de weg en in trucks die met elkaar communiceren. Door onder meer beïnvloeding van verkeerslichten door vrachtwagens en adviezen aan chauffeurs wordt getracht zo energiezuinig mogelijk te rijden. Daarnaast wordt de Freilot-techniek toegepast om de doorstroming te verbeteren en de veiligheid te vergroten door het beperken van de snelheid.

Partner
In totaal hebben negentien organisaties hun krachten gebundeld in het Freilot-project. Volvo Trucks ontwikkelt binnen het project de systemen die de snelheid en acceleratie van trucks begrenzen. Naast Volvo en Van den Broek Logistics, zijn onder andere de Gemeente Helmond, Peek Traffic voor het installeren en programmeren van de verkeerslichten, Ambulancevervoer uit Helmond en Ertico die het netwerk levert voor intelligente transportsystemen en -services bij het project betrokken.

Charles Engelaar, Marketing, Communications en PR manager van Volvo Trucks Benelux licht de deelname van Volvo toe: "Dit project bevat twee pijlers die voor Volvo Trucks uitermate belangrijk zijn, namelijk meer veiligheid en minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Veiligheid en zorg voor het milieu zijn onze kernwaarden. Dat wij ons inzetten voor Freilot is daarom een logische stap. We hebben veel vertrouwen in het project en zien uit naar de resultaten."

Brandstof besparen door continuïteit

Het Freilot-project kan voor de transportsector, hulpdiensten en gemeenten voordelen opleveren. De techniek in verkeerslichten herkent trucks met een Freilot-systeem waardoor de truck groen licht krijgt en er een betere doorstroming ontstaat. Het systeem in de truck adviseert de chauffeur over de snelheid en geeft aan wanneer hij moet op- of juist terugschakelen om zo energiezuinig te rijden. Via een signaal naar de truck kan bovendien de snelheid in zones beperkt worden waardoor de maximum snelheid niet overschreden wordt.

In de trucks bevinden zich drie Volvo-functionaliteiten. Zo zijn de trucks voorzien van een zogenaamd Eco Driving Support System. Op deze informatie die in het dashboard verschijnt, wordt de chauffeur geadviseerd over schakelen, accelereren, motorsnelheid en vertragingen. Daarnaast bevindt zich in de truck een Acceleration Limiter die versnellingen voorkomt wanneer deze niet nodig zijn zodat zo energiezuinig mogelijk wordt gereden. Ook bevindt zich in de truck een Speed Limiter die voorkomt dat de snelheid in bepaalde stedelijke zones wordt overschreden. "De bedoeling is eigenlijk om brandstof te besparen door continuïteit. We willen zoveel mogelijk onnodige stilstand vermijden", legt Engelaar uit.

Tijdwinst en brandstofbesparing

Logistieke dienstverlener Van den Broek Logistics uit het Brabantse Helmond neemt in Nederland als transportbedrijf deel aan het Freilot-project. Het bedrijf is gespecialiseerd in nationaal en internationaal geconditioneerd en droog vervoer van alle soorten artikelen. Het bedrijf maakt gebruik van de modernste trucks en communicatiesystemen waardoor opdrachten zo efficiënt mogelijk kunnen worden afgehandeld.

Karel van Rooij, directeur van Van den Broek Logistics is enthousiast over Freilot: "Het helpt ons niet alleen om brandstof te besparen, maar helpt ook om tijdwinst te boeken en om onze betrouwbaarheid van levering nog verder te vergroten."

Websites
Link naar website Freilot: www.freilot.eu
Link naar Van den Broek Logistics: www.broeklogistics.nl

3 november 2010

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Charles Engelaar, Volvo Truck Corporation, telefoon: 0345-688 410 of 06-51 42 71 51, e-mail: charles.engelaar@volvo.com; of Cynthia van 't Hoff, Volvo Truck Nederland, telefoon: 0345-688 427 of 06-22 30 24 61, e-mail: cynthia.van.t.hoff@volvo.com Website www.volvotrucks.nl

Bezoek http://www.thenewsmarket.com/volvogroup om toegang te krijgen tot video-uitzendingen van de Volvo Groep. U kunt materiaal bekijken en aanvragen als MPEG2 file of Beta SP tape. De registratie en het videomateriaal zijn vrij voor de media. Filmmateriaal is ook te vinden op http://www.youtube.com/user/VolvoTrucks. Fotomateriaal is verkrijgbaar via Volvo Trucks' beeldenbank http://imagegallery.vtc.volvo.se/.

Volvo Trucks levert een totaalpakket van transportoplossingen voor professionele en zakelijke klanten. Het bedrijf biedt een volledig assortiment van zware tot middelzware trucks en heeft een sterk internationaal netwerk van 3.000 servicepunten in meer dan 140 landen. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Groep, een van 's werelds meest vooruitstrevende fabrikanten van trucks, bussen en uitrusting voor de bouw, aandrijfsystemen voor scheepvaart en industriële toepassingen, ruimtevaartcomponenten en dienstverlening. De Volvo Groep levert bovendien complete oplossingen op het gebied van financieringen en service.


---- --