Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NEUSHOORN MAKOUBU DRACHTIG, JONG WORDT IN AUGUSTUS VERWACHT

Safaripark Beekse Bergen kijkt uit naar bijzondere neushoorngeboorte in 2011

Hilvarenbeek, woensdag 3 november 2010 - Safaripark Beekse Bergen heeft even gewacht met het nieuws naar buiten te brengen, omdat het park zeker wilde weten dat de moeder-in-spé het goed maakt. Maar, nu mag de hele wereld het weten: neushoorn Makoubu is drachtig. Als alles goed verloopt, wordt de neushoornkoe in augustus 2011 voor de eerste keer moeder. Bijzonder detail is dat voortplanting in het verleden nogal eens lastig bleek, voor neushoorns die zelf in een dierenpark zijn geboren.

Neushoorn Makoubu werd geboren in de Whipsnade Zoo in Engeland. Om daar voor nageslacht te zorgen onderging de neushoornkoe hormoonbehandelingen en werd zij zelfs kunstmatig geïnsemineerd. Dat mocht echter niet baten. Toen Makoubu in april 2009 naar Safaripark Beekse Bergen verhuisde, keerde het tij en werd zij op de natuurlijke manier door neushoornstier Miquelin bevrucht. Het vrouwtje is nu ongeveer op de helft van haar dracht en maakt het volgens haar verzorgers uitstekend. Als de dracht goed verloopt, bevalt Makoubu in augustus 2011 na een 'zwangerschap' van zo'n anderhalf jaar van haar allereerste jong.

Weinig nageslacht
Het voortplanten van neushoorns die zelf in een dierenpark ter wereld kwamen, is altijd enigszins lastig geweest. Van de 275 witte neushoorns die zelf in een Europees dierenpark werden geboren, zorgde slechts circa 13% voor nageslacht. Er is een sterk vermoeden dat jonge vrouwtjes die worden geboren in een kudde hormonaal worden onderdrukt door hun moeder, waardoor ze wat betreft voortplanting minder succesvol zijn. Bijna een jaar geleden zorgde moederneushoorn Dounia met dochter Zahra in Safaripark Beekse Bergen voor een primeur: niet eerder zette een neushoorn die zelf in dit park werd geboren een jong op de wereld. Ook toen was de dame in kwestie drachtig van neushoornstier Miquelin.

Fokprogramma
Safaripark Beekse Bergen is coördinator van het Europese fokprogramma dat tot doelstelling heeft het nageslacht van neushoorns in Europa te bevorderen en een duurzame populatie op te bouwen in dierenparken. Het fokprogramma heeft vele initiatieven genomen om dierenparken ervan te overtuigen hun jonge vrouwelijke neushoorns met elkaar te ruilen als zij jong volwassenen zijn. Het feit dat Makoubu drachtig is geraakt na zo'n uitwisseling is voor het fokprogramma het perfecte bewijs dat vrouwelijke witte neushoorns moeten verhuizen uit de kudde waarin ze zijn geboren. Dat is net zoals in het wild waar zij, als hun moeder een volgend jong krijgt, over het algemeen ook ander gezelschap zoeken.
---