Provincie Antwerpen


3 november 2010

Antwerpse provincieraad wil dat Vlaamse regering bespreking over Groenboek opschort

Effectiviteitstudie moet eerst kwaliteit van beslissingen aantonen


----------
De Antwerpse provincieraad keurde een motie goed waarin ze de Vlaamse regering oproept om de besprekingen van het Groenboek op te schorten. De initiatiefnemende fractievoorzitters Achiel Luyten (CD&V/N_VA), Frank Geudens (Sp.a) en Paul Frighem (Open Vld) hekelen het feit dat een eindvisie op de interne staatshervorming ontbreekt. De inperking van het provinciale niveau gebeurt ook zonder enige becijfering of effectiviteitstudie. Een degelijke doorlichting is nodig, vooraleer er foute beslissingen gebeuren.

De Vlaamse overheid stelde vlak voor de zomervakantie het 'Groenboek interne staatshervorming' voor. Deze nota zou de krijtlijnen moeten uitzetten voor een efficiënter en beter bestuur. De meerderheid van de Antwerpse provincieraadsleden hebben daar echter grote vraagtekens bij. In de laatste provincieraad keurden zij een motie goed over dit groenboek.

Signaal naar de Vlaamse overheid
Met deze motie willen de fractievoorzitters Achiel Luyten (CD&V/N_VA), Frank Geudens (Sp.a) en Paul Frighem (Open Vld) een duidelijk signaal geven aan de Vlaamse overheid.

Ten eerste pikken de provincieraadsleden het niet dat de Vlaamse overheid hen niet betrekt bij het debat. Nochtans werd dit in het regeerakkoord 2009-2014 aangekondigd: 'Deze interne staatshervorming' moet per beleidssector opgestart worden met een brede betrokkenheid van alle bestuurslagen. In het bijzonder zullen we het provinciale niveau, de intercommunales, de gedeconcentreerde en andere intermediaire bestuursvormen doorlichten'.

De provincieraad vindt in het Groenboek ook geen verzameling van een verscheidenheid aan opvattingen terug, maar eerder een eenzijdige focus op het provinciale niveau. Op dat vlak is er zelfs een grote tegenstrijdigheid tussen het eerste deel van het 'Groenboek Interne Staatshervorming' waarin een theoretisch-bestuurskundige visie op een mogelijk nieuwe bestuurlijke organisatie van Vlaanderen wordt geschetst, en het tweede deel waarin de in het eerste deel ontwikkelde principes verlaten worden en een eenzijdig voorstel over de ontmanteling van de provincies wordt neergelegd.

Als laatste stellen de raadsleden zich grote vragen bij het onrealistische tijdspad van de in de interne staatshervorming vooropgestelde doelstellingen. Na het groenboek vlak voor de grote vakantie te hebben gestemd, ziet het er zelfs naar uit dat de Vlaamse overheid nu vlak voor de kerstvakantie een aantal snelle beslissingen wil doordrukken.

Daarom dringt de provincieraad van Antwerpen er bij de Vlaamse regering op aan om de besprekingen van het Groenboek in het zogenaamde 'bestuursforum' op te schorten, totdat er een doorlichting is gerealiseerd van alle in het regeerakkoord opgesomde bestuurslagen. Ook de resultaten van een globale regioscreening, indien die er komt, dienen logischerwijze afgewacht te worden, vooraleer het debat over de interne staatshervorming gevoerd kan worden in samenspraak met alle bestuurlijke partners.

Als bijlage vindt u de volledige tekst van de motie. Voor meer informatie: