Ingezonden persbericht


Persbericht

Winnaar Gezond & Zeker Tipstrijd MC Zuiderzee Lelystad

Nieuwegein, 2 november - Tijdens de Gezond & Zeker Kennisdagen 2010 is Fiona Torenvliet van MC Zuiderzee in Lelystad als winnaar van de Tipstrijd bekendgemaakt. De Tipstrijd is een wedstrijd die door project Gezond & Zeker in samenwerking met Veilige Publieke Taak en Veilige Zorg in het voorjaar werd uitgeschreven. Medewerkers in de zorg werd gevraagd tips in te sturen om agressie in de zorg te voorkomen en/of te verminderen. Gezond & Zeker wil met deze tips een begin maken met een database met tips vergelijkbaar met de PreGo! Tips fysieke belasting.

Ondanks het feit dat agressie volop in het nieuws is en door veel instellingen en de overheid als een groot probleem wordt beschouwd, lijkt het op de werkvloer lastig om concrete ideeën en/of tips te bedenken die met collega's gedeeld kunnen worden. Het aantal inzendingen voor de Tipstrijd was dan ook minder dan verwacht. De jury is daarom blij toch een aanmoedigingsprijs uit te kunnen reiken aan Fiona Torenvliet.

Haar winnende idee is het regelmatig uitgeven van een knipselkrant over het opvolgen van agressie-incidenten in zorg en welzijn, om bewustwording onder medewerkers te vergroten om de bereidheid tot het doen van aangifte en registratie na een agressie-incident te vergroten. Fiona Torenvliet: "Ik vind het heel belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden zien dat daders vervolgd worden, veroordeeld worden en straf of een boete krijgen. Volgens mij werkt dit stimulerend op het doen van aangifte door zorgmedewerkers."

De aanmoedigingsprijs van de Gezond & Zeker Tipstrijd is een cheque van 1000 euro. Dit bedrag kan besteed worden aan activiteiten binnen de MC Groep om agressie te voorkomen of te beperken. In Gezond & Zeker Magazine zullen we zeker aandacht schenken aan het verdere verloop van Fiona's project. Het idee zal door Gezond & Zeker, in samenwerking met Veilige Publieke Taak en Veilige Zorg onderzocht en eventueel landelijk uitgevoerd worden.

De Tipstrijd was een wedstrijd van Gezond & Zeker, het voormalige project Ergocoaches, waarbij we op zoek gingen naar 'gezond verstand tips' om veilig in de zorg te werken. We organiseerden de Tipstrijd zodat zorgmedewerkers van elkaar kunnen leren over het verminderen van agressie in de zorg. Je kunt je ideeën blijven insturen ten behoeve van de PreGo! database Agressie, je idee wordt door een deskundige jury beoordeeld en indien geschikt bevonden, gepubliceerd op deze site.

Omschrijving wedstrijd
De belangrijke criteria voor het idee of hulpmiddel zijn:
* Innovatief en niet in een vergelijkbare vorm op de markt verkrijgbaar;
* Gericht op vermindering van agressie of de gevolgen van agressie in de zorg
* Een oplossing voor knelpunten in werksituaties;
* Bestemd voor medewerkers in alle branches in de zorg;
* Geen gevaar voor de veiligheid en gezondheid van de gebruiker.

Beoordeling
De inzendingen werden getoetst door experts die gespecialiseerd zijn in agressie in de zorg. Daarnaast wijst een vakkundige jury met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, overheid en het project Gezond & Zeker de winnaar aan.


Deelname en inzenden
Iedereen kon deelnemen aan deze prijsvraag, zowel op persoonlijke titel, als team of uit naam van een bedrijf of instelling. De deelnemers werken in de zorg of daarbuiten, ook studenten mogen deelnemen.