ErfgoedArena november: "Tot welke prijs?"


Over de betekenis en waarde van professionele prijzen

AMSTERDAM, 20101014 -- Op woensdagavond 3 november a.s, aanvang 20.00 uur, organiseren Erfgoed Nederland en de Reinwardt Academie een Erfgoedarena debat over prijzen zoals bijvoorbeeld de Digitaal Erfgoedprijs, de Libris Geschiedenis Prijs, de Fashion Museum Award en de Museumprijs, een initiatief van de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds (N.B. bekendmaking van de winnaar 2010 op (o.v.b.) 15 november a.s.!).

In het algemeen creëren uitreikingen van professionele prijzen aan organisaties of themaprojecten aanzienlijke openbare aandacht. Maar welke waarde is verbonden aan die erkenning? Betreft het een instrument dat vooral publiciteit genereert, is het financiële bedrag verbonden aan een prijs hard nodig of ligt de relevantie vooral in een kwaliteitsstempel van experts?
Het winnen van een prijs heeft altijd consequenties. In het debat wordt ingegaan op hoe om te gaan met een dergelijke expliciete erkenning, zowel in de eigen organisatie als in het veld. Maar ook wordt er stilgestaan bij de teleurstelling van verliezers. Wat levert die prijs nou eigenlijk echt op?

De drie gastsprekers van deze debatavond zijn:
* Jeroen Gerlag, coördinator communicatie BankGiro Loterij
* Ralph Keuning, directeur Museum de Fundatie (Zwolle), genomineerd voor de Bankgiro Loterij Museumprijs 2010
* Paul M.L. van Vlijmen, directeur Spoorwegmuseum (Utrecht), tevens columnist van `Net niet gewonnen'

Het debat vindt plaats onder leiding van Léontine Meijer - van Mensch, docente Erfgoedtheorie aan de Reinwardt Academie en Astrid Weij, programmamanager bij Erfgoed Nederland. Dit debat is verplaatst van 27 oktober naar 3 november.
Locatie voor het debat is de aula van de Reinwardt Academie te Amsterdam. Deelname is gratis en aanmelden kan via de website van Erfgoed Nederland.





Ingezonden persbericht