D66 wil modaal huren in Amsterdam


AMSTERDAM, 20101103 -- Om grote groepen Amsterdammers niet tussen straat en huis te laten vallen, wil D66 de sociale woningmarkt aanpassen. Per 1 januari 2011 gaat Europese regelgeving van kracht waardoor alleen huishoudens met een gezamenlijk inkomen lager dan 33.000 euro bruto nog in aanmerking komen voor sociale huur. Om wonen voor iedereen betaalbaar te houden, introduceert D66 het modale huren.

D66 trekt aan de bel omdat de nieuwe regel mensen met een modaal inkomen nauwelijks opties biedt om betaalbaar te wonen in Amsterdam. Op de vrije huurmarkt beginnen de huurprijzen vanaf duizend euro. Koopwoningen van 70m2 kosten al snel tussen de 225.000 en 250.000 euro. Beide opties zijn onbereikbaar met een jaarinkomen tussen de 33.000 en 47.000 euro bruto.

Wonen naar draagkracht
Een oplossing van dit dreigend probleem ziet D66 in het realiseren van 'modale huurwoningen'. De partij wil dat de gemeente afspraken gaat maken met corporaties en ontwikkelaars om woningen met huurprijzen tussen de 650 tot 900 euro per maand te gaan bouwen. 'Die huurprijzen zijn voor veel mensen te betalen en de bouw is voor gemeente en corporatie kostendekkend tot winstgevend. In bestaande wijken kunnen sociale huurwoningen worden omgebouwd tot modale huurwoningen, als er geïnvesteerd wordt in energiebesparende en duurzame maatregelen. Zo kan iedereen wonen naar draagkracht en helpen we het milieu', aldus Jeroen Gerritsen, raadslid voor D66 in Amsterdam Oost.

In Amsterdam werken mensen met veel verschillende achtergronden en niveaus. 'Helaas is er nog niet voor iedereen een plek in de stad, om zo dichter bij het werk te wonen en te genieten van het stadse leven' , vindt Jeroen Gerritsen. D66 wil met het introduceren van deze nieuwe vorm van wonen iedereen al vanaf volgend jaar de kans bieden zich te vestigen in de stad.

Stopera
Ook Sebastiaan Capel, raadslid voor D66 Amsterdam, spant zich in voor de kansen voor huurders met een modaal inkomen en heeft dit probleem aangekaart bij de Amsterdamse Gemeenteraad. 'Iedereen moet in onze stad kunnen wonen, of je nu een laag, modaal of hoog inkomen hebt. Dat betekent dus dat ook voor al deze inkomensgroepen voldoende huurwoningen moeten zijn. In het verleden is altijd veel aandacht geweest voor sociale huurwoningen, nu is het tijd om ook voor mensen met een modaal inkomen voldoende huurwoningen te realiseren', aldus Sebastiaan Capel

D66 Amsterdam Oost





Ingezonden persbericht