Ingezonden persbericht


Persbericht

in Groningen, Amsterdam, Den Haag,
Den Bosch, Utrecht, Haarlem

Des Hommes et des Dieux van Xavier Beauvois
3 november openingsfilm in ForumImages, Groningen

www.cinepremieres.nl

De veertiende editie van het landelijke Franse filmfestival Ciné Premières wordt op 3 november in ForumImages in Groningen geopend met de vertoning van de film Des Hommes et des Dieux van Xavier Beauvois met in de hoofdrollen Lambert Wilson, Michael Lonsdale en Philippe Laudenbach. De film, die op het Filmfestival van Cannes bekroond is met de 'Grand Prix', is momenteel de best bezochte film in Frankrijk. Speciale gast is Antoine Bodar. Het is het perfecte startschot voor een bijzonder festival, met een kleine dertig Frans(talig)e speelfilms en een keur aan kortfilms.

Ciné Premières 2010 vindt plaats in Groningen, Amsterdam en Den Haag. Aansluitend zal een kleine selectie films onder de noemer Ciné Premières en route vertoond worden in Den Bosch, Utrecht en Haarlem.

Al jaren besteedt Ciné Premières speciale aandacht aan het werk van debuterende filmmakers. 2010 biedt een brede selectie met L'arnacoeur, een groot succes bij pers én publiek in Frankrijk, het spannende banlieudrama Tête de turc en de prikkelende komedie Le nom des gens. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld de autobandhorror Rubber, een van de verassingen (of zoals Screen schreef 'guilty pleasures') van het Filmfestival van Cannes.

Naast de speelfilmdebuten zijn er ook films van gelauwerde filmmakers: zo zijn er de voorpremières van Potiche van François Ozon, het van Franse sterren overlopende Les petits mouchoirs, de stripverfilming Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec van Luc Besson, Michel Gondry's ontroerende documentaire-uitstapje L'épine dans le coeur en Olivier Assayas' ruim 5 uur durende, in Cannes goed ontvangen, biopic Carlos. Bovendien wordt Ciné Premières in de drie steden feestelijk afgesloten met Tournée van Mathieu Amalric, een waardige afsluiter.

Op zaterdag 6 november staat ForumImages in Groningen in het teken van de Coté court kortfilmdag. 24 recente korte Franse films passeren de revue, waaronder 10 speciaal geselecteerde films die strijden om een juryprijs en een publieksprijs. Verschillende regisseurs van deze films zullen aanwezig zijn.

Ieder jaar wordt een Nederlandse criticus uitgenodigd om een film uit te kiezen voor Ciné Premières. Recensent en overtuigd liefhebber van de Franse cinéma Oliver Kerkdijk, winnaar van de Louis Hartlooperprijs voor de Filmjournalistiek 2010, voegde zijn favoriet Mademoiselle Chambon toe aan het festival.




Ingezonden persbericht