Gemeente Hattem

Let op EMBARGO
Tot woensdag 3 november 2010, 17.00 uur

Persbericht

Hattem, 2 november 2010

Op woensdagmiddag 3 november a.s. wordt de heer Gerrit Jan Mooi (1944) benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Hattem, de heer drs. J.W. Wiggers, zal de heer Mooi de bij de onderscheiding behorende versierselen uitreiken. De uitreiking zal om ongeveer 15.30 uur plaatsvinden in de burgerzaal van het stadhuis.

De heer Mooi is bepaald geen onbekende persoon in de (Hattemse) sportwereld. Na een eigen carrière als voetballer was de heer een groot aantal jaren als voetbaltrainer werkzaam bij onder meer Voetbalvereniging Columbia Apeldoorn, Voetbalvereniging Klarenbeek, Voetbalvereniging Blauw Geel Ede en Voetbalvereniging Wilhelmina SSS Ede. Daarna werd, begin jaren tachtig, voorzichtig door hem naar de schaatssport gekeken.

Vanuit zijn professionele loopbaan (hij was officier bij de landmacht) leerde hij destijds de heer Pfrommer, werkzaam bij de landmacht én trainer van (destijds) Jong Oranje, kennen. De heer Mooi, sportman in hart en nieren, werd al vrij snel door Pfrommer gevraagd om hem als verzorger/masseur te ondersteunen bij Jong Oranje (dit overigens naast zijn reguliere baan bij de landmacht). Na enkele jaren maakte de heer Mooi in 2000 de overstap naar de functie verzorger / masseur bij de Opleiding Lange Baan van de KNSB. Hier had hij onder meer te maken met schaatsers als Falco Zandstra, Ids Postma, Renate Groenewold, Bart Veldkamp en Marianne Timmer. In 2002 verruilde hij zijn werkzaamheden bij de KNSB voor de schaatsploeg TVM. Ook hier heeft hij vele schaatsgeneraties geholpen en gesteund om hun droom en ambitie, om de beste schaatser van de wereld te worden, te verwezenlijken. Daarbij was het kenmerkend dat hij bij nacht en ontij, en dus juist op die vele momenten dat niemand het zag, beschikbaar was om de vele sporters te helpen. Geen vraag was hem teveel, tijd was voor hem geen factor : " the job had to be done !".

Hoogtepunt in zijn carrière
Als hoogtepunt in zijn carrière geldt, naast de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen waar zijn 'pupillen' aan deelnamen (in Canada, Amerika, China, Japan, Zuid Korea, Rusland, Polen, Italië, Oekraïne, Noorwegen, Zweden en Finland), uiteraard de weg naar (en het bijwonen van) de Olympische Spelen in Turijn in 2006. Tijdens deze spelen werden door 'zijn' schaatsers Wennemars, Kramer, de Jong, Verheijen, Ritsma, Tuitert, Timmer, Wüst en Groenewold het podium betreden. Opvallend aan de heer Mooi is dat het contact met veel van deze schaatsers niet verwaterd is, maar is gebleven.

Vertrouwenspersoon
De heer Mooi is altijd zeer gedreven bezig geweest met zijn taak als masseur / verzorger van 'zijn' sporters. Hij was altijd een zeer solide aanspreekpunt voor de leden van zijn team. Hij was voor het team meer dan een masseur / verzorger : hij was vooral ook het aanspreekpunt voor de vele intermenselijke situaties van de sporters. De heer Mooi stond (en staat) erom bekend dat hij altijd degene was die de mens achter de sporter zocht én vond.In principe was hij altijd 24-7 met de sport bezig en pakte alle zaken op die nodig waren om het team, zowel sociaal als qua prestatie, te optimaliseren.

Conclusie
Van de heer Mooi heeft zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen hierbij geïnspireerd. De wijze waarop hij zeer lange tijd maatschappelijk heeft gefunctioneerd - en nog steeds functioneert - getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling.