Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam 3 Novemver 2010

Boskoi: zoek eetbare vruchten en planten in de stad met je Android-mobieltje.

Inleiding
Boskoi is een gratis applicatie voor de smartphone om het eetbare (stads)landschap te ontdekken en combineert de prehistorische kennis van de jager verzamelaar met de mobiele technologie van nu.

Kern
Boskoi is een gratis applicatie waarmee om te foerageren in de publieke ruimte. Er staan kruiden, vruchten, vissen en allerlei andere smakelijke zaken op een wereldwijde kaart. Om de kaart te laten groeien, zijn heel makkelijk ook eigen vondsten toe voegen, via de mobiel of website. Alle meldingen worden gekeurd door een redactie, waarbij ook op beschermde soorten en vervuilde gebieden wordt gelet. Boskoi wordt nog verder ontwikkelt o.a. met een culinaire plug-in met bijzondere recepten als Meidoorn ketchup of Bouillabaisse met Amerikaanse rivierkreeft wat een plaag is in de Nederlandse wateren. Het opeten van dergelijke invasieve soorten kan helpen bij het beschermen van de oorspronkelijke inheemse soorten. Voor wie tassen vol met kruiden en paddestoelen wil gaan hamsteren zijn er enkele voorschriften zodat er ook wat overblijft. De app is gericht op het benadrukken van wat er zoal groeit en leeft in eigen omgeving en de kwaliteit van het ecosysteem in de buurt.

Boskoi is Grieks en betekend 'grazer' of 'browser'. De naam werd oorspronkelijk gebruikt voor kluizenaars die in de Egyptische en Sudanese woestijn leefden van wilde kruiden en regenwater. In sommige verslagen graasden ze tussen de schapen.

De applicatie is gebaseerd op Ushahidi. Ushahidi is een opensource platform voor mobiele telefoon waarmee mensen in crisissituaties kunnen rapporteren wat er gebeurt. Het is ontstaan tijdens de crisis na de verkiezingen in Kenia in 2008. Ook de ramp in Haïti en de olievlek in de Mexicaanse Golf zijn ermee in kaart gebracht. Voor Boskoi is 'report an incident' verandert in 'report a find'.

De app is te downloaden via http://Boskoi.org of via de Android Market op de smartphone.

Context
Niet alleen de mens trekt naar de stad. Allerlei dieren en planten vinden hun plek in steden wereldwijd. De diversiteit aan planten is in Nederland al groter in de stad dan op het platteland. En niet alle stedelingen die dromen van een huisje in het bos of in de polder zullen dat ook echt gaan doen. Dit project is ontstaan uit de vraag; Wat is er dan aan groen in de stad?' Boskoi is een manier om nieuwe netwerken tussen mens en hun levende omgeving te leggen d.m.v. 'augmented foraging'. Er wordt in meerdere landen gewerkt aan online kaarten van de eetbare omgeving. Om deze data te kunnen combineren denken we ook aan het maken van een Forage Markup Language, zodat informatie voor iedereen beschikbaar kan zijn.

Organisatie
Boskoi is een initiatief van Stichting FoAM http://fo.am partners:
Urbanibalism http://www.urbanibalism.org/
Pollinize http://www.pollinize.org/
developers:
Joey van der Bie, Maarten van der Mark en Vincent Vijn Boskoi is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard cultuurfonds.

Samenvatting
Boskoi is een gratis applicatie om het eetbare (stads)landschap te ontdekken en combineert de prehistorische kennis van de jager verzamelaar met de mobiele technologie van nu.