Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen inzake problemen met de vergunningverlening aan de Stichting Kerstmarkt Twijnstraat

Geacht College,

Naar aanleiding van een artikel op DNU.NU over problemen bij de vergunningverlening voor de kerstmarkt in Twijnstraat en omgeving, heeft de fractie van Stadspartij Leefbaar Utrecht contact opgenomen met de Stichting Kerstmarkt Twijnstraat over de aard van de, in het artikel, gesignaleerde problemen. Dat gesprek heeft ons weer niet vrolijk gemaakt. Het gaat om het gebruik van het Nicolaaskerkhof op een zondag.


1. Is onze informatie juist dat aan de Stichting is medegedeeld dat een vergunning voor het gebruik van het Nicolaaskerkhof geweigerd is, dan wel zal worden?
2. Is onze informatie juist dat deze weigering gebaseerd zou zijn op verkeerskundige gronden in relatie tot de veiligheid van de bezoekers(Overstekende bezoekers die vanaf de Twijnstraat richting Nicolaaskerkhof gaan)?
3. Is het College bekend met het feit dat bijvoorbeeld op zaterdagen heel veel bezoekers van de bloemenmarkt te voet één van de drukste busbanen van Nederland, namelijk die op het Janskerkhof, oversteken, zonder dat onze lokale overheid meent dat het noodzakelijk is hiervoor speciale voorzieningen te eisen?
4. Is het College bekend met het feit dat de Stichting reeds jaren tot ieders tevredenheid met verkeersregelaars werkt en daarmee heeft aangetoond zeer verantwoordelijk met de veiligheid van de bezoekers om te gaan?
5. Is onze informatie juist dat ook het bewonersparkeren op het Nicolaaskerkhof als argument is gebruikt?
6. Is het College bekend met het feit dat het in Utrecht niet ongebruikelijk is om bij dit soort evenementen de bewoners te verzoeken om voor deze ene keer hun auto's elders te parkeren?
7. Kan het College een reden bedenken waarom die mogelijkheid deze keer niet zou kunnen worden toegepast?

Een Kerstmarkt , nota bene in samenhang met een Fair Trade happening, op een historische plaats waar in Utrecht, volgens overlevering, ook de eerste kerstmissen, de voorgangers van de kermissen, hebben plaatsgevonden lijkt Stadspartij Leefbaar Utrecht juist een evenement waarmee de stad zich op positieve wijze kan profileren. Alleen dat zou volgens ons al een reden moeten zijn voor alle gemeentelijke diensten om het idee te omarmen en actief mee te denken vanuit een positieve instelling. Daarom onze laatste vraag:


8. Is het College bereid om in overleg te treden met de Stichting teneinde gezamenlijk de voorwaarden te scheppen zodat dit evenement op 13 december op het Nicolaaskerkhof doorgang kan vinden?

Vincent Oldenborg
Stadspartij Leefbaar Utrecht

Gerda Oskam
D66