GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

Raad steunt energiebesparingplan voor Rotterdamse huiseigenaren

Rotterdam, 3 november 2010

Het wordt makkelijker voor Rotterdamse woningeigenaren om energie te besparen. Vandaag kreeg het voorstel 'Klimaat op maat' van GroenLinks steun van de fracties van de PvdA, D66, SP en ChristenUnie. De gemeente gaat de eigenaren van de 100.000 slechtst geïsoleerde huizen van Rotterdam helpen om energielekken in hun woning op te sporen en te dichten. Per huishouden kan dat jaarlijks een besparing van honderden euro's op de energierekening opleveren.

De Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte is blij met de steun voor het voorstel. Hij denkt dat veel woningeigenaren van de regeling gebruik zullen maken. "Het kost de eigenaar niks: de kosten voor aflossing van de lening zijn even hoog als de besparing op de energierekening. En zodra de lening is afbetaald, na 10 tot 15 jaar, gaat de eigenaar er zelfs op verdienen", zegt Bonte. "Door een lagere energierekening besparen huiseigenaren honderden euro's per jaar. Daarnaast neemt de waarde van het huis fors toe als het energielabel bijvoorbeeld is opgewaardeerd van G naar C."

De uitvoering van het 'Klimaat op maat'-pakket ligt bij een consortium van bedrijven, bestaande uit energieadviseurs, installateurs en banken. Zij geven een besparingsadvies, verstrekken de lening en voorzien de woning van dubbel glas, dakisolatie of een zonneboiler. De gemeente stelt zich garant voor de verstrekte leningen, zodat de rente laag blijft. "Uitgangspunt van de regeling is dat we het huiseigenaren zo makkelijk mogelijk maken", zegt Bonte, "zonder ingewikkelde formulieren of bureaucratische rompslomp, met één duidelijk aanspreekpunt en door in één keer een volledig overzicht van de besparingsmogelijkheden te geven."

Doordat de gemeente zich garant stelt, wordt het voor het eerst ook mogelijk voor een Vereniging van Eigenaren (VVE) om een lening af te sluiten. Zonder gemeentegaratie kunnen zij geen lening afsluiten. Ook voor de tienduizenden minder kapitaalkrachtige huiseigenaren in Rotterdam wordt het met de 'Klimaat op Maat'-regeling makkelijker en goedkoper om een lening bij de bank los te krijgen. Volgens Bonte heeft de 'Klimaat op maat'-regeling alleen maar voordelen. "Huiseigenaren gaan geld verdienen door een lagere energierekening, we stimuleren duurzaam ondernemerschap en de gemeente kan op een goedkope manier een deel van haar klimaatdoelstelling realiseren."
---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam 06 - 24 759 207

Met vriendelijke groet,
Lies Roest
Fractiemedewerker GroenLinks Rotterdam

T 010-2672147
W www.groenlinksrotterdam.nl
(aanwezig van maandag tot donderdag)